Sandzacka hronika

Sandzacka hronika

PostPostao/la Royal_Blue » čet mar 10, 2011 10:06 am

Obzirom na kulturnu pripadnost Sandzaka i iz tog konteksta njegove blizine prema Bosni i Hercegovini, smatram da je lijepo sto se Hayat TV posvecuje istome. Ono sto se otima svakom smislu jesu sve ucestaliji privatni video snimci nekih svadbi iz Sandzaka koji se emitiraju tokom te emisije. Kakav je smisao toga? :roll: Doista, to nikoga ne zanima! Bilo bi profesionalnije i ne bi djelovalo jeftino da se kultura (pa i historija...) Bosnjaka iz Sandzaka predstavi u formatu dokumentarnog filma ili kulturne emisije. Pa u tom okviru se moze pokazati i tipicna svadba ljudi iz Sandzaka, potkrijepljena informativnim komentarima. Ali emitiranje nekih (lose snimljenih) privatnih svadbi je besmisleno popunjavanje programskog prostora. Makar malo truda i kvaliteta ne bi bilo na odmet!

Mozda jos neko ima neki svrsihodan prijedlog ili kritiku na ovu temu.
Royal_Blue

Re: Sandzacka hronika

PostPostao/la sakramento » čet mar 10, 2011 10:45 pm

Royal_Blue je napisao/la:Obzirom na kulturnu pripadnost Sandzaka i iz tog konteksta njegove blizine prema Bosni i Hercegovini, smatram da je lijepo sto se Hayat TV posvecuje istome. Ono sto se otima svakom smislu jesu sve ucestaliji privatni video snimci nekih svadbi iz Sandzaka koji se emitiraju tokom te emisije. Kakav je smisao toga? :roll: Doista, to nikoga ne zanima! Bilo bi profesionalnije i ne bi djelovalo jeftino da se kultura (pa i historija...) Bosnjaka iz Sandzaka predstavi u formatu dokumentarnog filma ili kulturne emisije. Pa u tom okviru se moze pokazati i tipicna svadba ljudi iz Sandzaka, potkrijepljena informativnim komentarima. Ali emitiranje nekih (lose snimljenih) privatnih svadbi je besmisleno popunjavanje programskog prostora. Makar malo truda i kvaliteta ne bi bilo na odmet!

Mozda jos neko ima neki svrsihodan prijedlog ili kritiku na ovu temu.

Ovo sto je napisano me je odusevilo,svaka cast.Ja bih samo zeljela reci da mi u Bosni i Hercegovini nemamo istu kulturu,obicaje,jezik,tradiciju i ne mislim da smo svi isti Bosnjaci.To je nesto sto nam se potura,pa upravo kroz takve filmove nam kao zele pribliziti Sandjacku tradiciju.Nikako da shvate da ovo nije Sanjdak.Kao dokumetrac mogu pogledati i upoznati sa tim narodom,ali da mi ga serviraju kao domicilni,ne prihvatam.Pitam se da je neki Mirza otisao u Sandjak,bili imao toliku medijsku pozornost koju su dali ovdje jednom mladom covjeku koji vjerujem nema ni bosansko drzavljanstvo.Nisam ni nacionalista,ni sovinista jednostavno sam lokapatriota,i volim ono sto je Bosansko i Hercegovacko
sakramento

PostPostao/la JacaC » čet mar 10, 2011 11:06 pm

Mislim da je nama u Bosni i Hercegovini poturena teza o naciji bošnjak= musliman, rahmetli Adil Zulfikarpašić je ispravno postavio da u BiH treba da budu Bosanci i Hercegovci islamske, pravoslavne, katoličke i inih vjeroispovijesti, zbog stvaranja bošnjačke nacije zarad interesa da narod iz Sanđaka bude bošnjačke nacionalnosti, BiH če nestati iz razloga što nema narod koji nosi njeno ime i prezime tj. bosance i hercegovce.
JacaC

PostPostao/la Royal_Blue » pet mar 11, 2011 9:59 am

Nacija kao identitet je u socioloskom kontekstu vjestacka kategorija. Svaki pojedinac se rodi kao covjek koji se na osnovu razlicitih kategorija i kroz svoj zivotopis (odgoj, okolina, interakcija sa drugim ljudima...) osjeca pripadnikom nekoj grupaciji, te se izjasnjava kao takav. Iz toga slijedi da ne postoje tacne i netacne nacionalne kategorije.

Sto se termina Bosnjak tice, on ima svoj historijski kontinuitet. Svi stanovnici Bosne, neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti, su se zvali Bosnjani. Do kraja devetnaestog stoljeca je to bilo tako, kada u Hrvatskoj i Srbiji nastaju nacionalni pokreti te Bosnjane katolike odnosno Bosnjane pravoslavce pocinju nazivati Hrvatima odnosno Srbima. U Hrvatskoj su se na pocetku htjeli zvati Ilirima, ali su taj termin vrlo brzo odbacili u korist identitetske pripadnosti Hrvat. Bosnjani muslimani, obzirom da je Islamu pojam nacije svakako stran, se nisu uopce bavili nacionalnim pitanjem. No historijski tok dogadjaja ni na koji nacin ne znaci da se nekome smije osporiti pravo na licni izrazaj identiteta odnosno pripadnosti nekoj grupaciji na onaj nacin na koji se individua dozivljava.

Ne zelim detaljnije ulaziti u ovu diskusiju obzirom da to nije uopce svrha ove teme. Moja kritika je bila upucena na adresu nacina pristupanja televizije Hayat izradi ovog programa. Neovisno o tome da li neko Bosnjake Sandzaka ili zitelje Sandzaka uopce osjeca bliskima sebi ili ne. Ako se vec predstavlaju ljudi i njihovi obicaji neke regije, onda smatram da pristup treba u konacnici biti znatno profesionalniji od mahalskog manira emitiranja svadbenih snimaka. U ovome slucaju nisu ispunjeni ni najmanji kriteriji jedne informativne emisije.
Royal_Blue

Natrag na Hayat TV

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 2 gostiju.