ČAMPARA: LOGIKA JE DA USPOSTAVOM NOVE VLASTI IDE I REKONSTRUKCIJA KANTONALNE VLADE

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je kako će iduće sedmice otvoriti razgovore s predstavnicima SDA o mnogim pitanjima, uključujući Izborni zakon.

Koliko je izvjestan dogovor, konačno formiranje vlasti, kakvi su sve sigurnosni izazovi pitali smo Aljošu Čamparu, ministara unutrašnjih poslova, dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBIH.

  • Treba razgovarati, tražiti kompromis ali ukoliko se ostane na dosadašnjim stavovima Izbornog zakona, koji ne odgovara EU standardima, međunarodnih sudova, ukoliko se bude insistiralo na etničkom principa , SDA to sigurno neće prihvatiti jer to nije u skladu sa mišljenjima EU Komisije, ni sa standardima EU niti modernog evropskog društva. Ukoliko to bude uslov bojim se da ćemo ostati u istoj situaciji – kaže Čampara.

Komentarišući ucjene vezano za slanje Godišnjeg nacionalnog plana a što je izazvalo krizu vlasti u našoj zemlji, Čampara kaže da je vanjskopolitički cilj BIH bilo približavanje EU i NATO-u i kako se ucjene bezuspješne. NATO znači mir, stabilnost, bolji život građana, nove investicije. Mladi ljudi ne bi odlazili, imali bi bolji ambijent življenja. TO nije nikakvo izmišljanje tople vode.

Kriza je i u Domu naroda Federalnog parlamenta nakon što delegati iz reda Srba u Domu naroda FBiH nisu uspjeli izabrati predsjednika i zamjenika.

  • Klub Srba ne može da se dogovori, postoji pet frakcija, stranaka gdje ne mogu da dođu do većine koja iznosi 9 a situacija se dodatno pogoršana izlaskom delegata iz SDP-a. – kaže Čampara.

Govoreći o migrantskoj krizi u USK, Čampara kaže da MUP USK još nije njihovu tražio pomoć.

  • Za sada oni dobro rade svoj posao imaju puno posla, ja im čestitam nismo imali posebne zahtjeve ali smo u svakom trenutku spremni dati svoje policijske snage na ispomoć – rekao je Čampara u emisiji Dobar Dan BiH te dodao kak je na zahtjev zastupnika iz USK-a, Vlada FBIH izdojila 4 miliona KM za pomoć USK u savladavanju migrantske krize.

Ocjenjujući rad aktuelne šestorke u Skupštini KS-a, Čampara smatra da je koalicija poljuljana i da su odnosi poremećeni.

  • Ako vjerujemo medijskim natpisima nedavno je došlo do tuče i naguravanja prilikom njihovih razgovora. Još uvijek funkcionišu ali se još uvijek drže koristeći benefite izvlačeći iz same strukture vlasti

Logika je stvari kada se uspostavi novo Vijeće ministara i Vlada FBIH u paketu bi trebala biti i rekonstrukcija kantonalne vlasti kaže Čampara.

  • Nismo mi previše opterećeni šestorkom, ali nama je žao da građani trpe posljedice ove vlasti jer nema niti jedan projekat vidljiv golim okom čak ni projekti koje je ostavila stara Vlada da su završeni. Oni se bave Facebook objavama i nekom demagogijom, ali u suštini za građane za godinu dana nisu ništa uradili – rekao je Čampara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE