BIVŠI ZAPOSLENICI TWITTERA OPTUŽENI DA SU ŠPIJUNIRALI ZA SAUDIJSKU ARABIJU

Dvojica bivših zaposlenika Twittera i treća osoba iz Saudijske Arabije suočeni su u Sjedinjenim Američkim Državama s optužbama da su špijunirali korisničke račune te osobne podatke neautorizirano prosljeđivali saudijskoj kraljevskoj porodici u zamjenu za novac i druge nagrade.

Ali Alzabarah i Ahmad Abouammo, nekadašnji zaposlenici Twittera, te Ahmed Almutairi, koji je u to vrijeme radio za kraljevsku obitelj Saudijske Arabije, optuženi su da su neautorizirano pristupali privatnim korisničkim podacima kao što su privatni telefonski brojevi i adrese.

Osim što je ponovno skrenuo pozornost javnosti na pitanje kako kompanije Silicijske doline štite lične podatke koje prikupljaju od svojih korisnika, uključujući i zaposlenike koji nemaju nikakva opravdanog razloga pristupati takvim informacijama, slučaj je bacio neuobičajeno svjetlo na Saudijsku Arabiju, američkog saveznika koji održava bliske veze s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prema pritužbi koja je protiv njega podnijeta, Abouammo je početkom 2015. opetovano pristupao Twitteru istaknutog kritičara saudijske kraljevske porodice te je čak bio u prilici doći do podataka o adresi njegove elektroničke pošte i broja telefona. Na isti je način prikupljao podatke još jednog kritičara Saudijske Arabije te je također prikupio lične identifikacijske podatke.

Twitter je Alzabarahove neautorizirane pristupe otkrio još koncem 2015. te ga udaljio s posla, ali ne prije nego što je on uspio prikupiti podatke više od šest hiljada korisnika, među kojima su i 33 osobe za koje su saudijske vlasti od Twittera formalno zatražile takve informacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE