DEMINERSKI TIM KOD AVIOBOMBE: EVAKUACIJA DIJELA STANOVNIŠTVA

U četvrtak je iza RTV Doma na gradilištu Binga u Sarajevu pronađena i uspješno izmještena ogromna aviobomba.

Međutim, rano jutros je na istoj lokaciji uočena još jedna, a trenutno je na terenu deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite koji radi na njenom uklanjanju.

Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, rekao je da su rano u subotu dobili informaciju da je u blizini gradilišta tržnog centra Bingo u naselju Alipašin Most pronađena još jedna aviobomba.

-Na ovoj istoj lokaciji je i prije dva dana uočena avionska bomba, a pri iskopavanju rano u subotu je uočena nova. Izašli smo na lice mjesta, konstatovali smo da se radi o aviobombi, ali s obzirom na to da je na površini vidljivo otprilike 15 do 20 posto tijela bombe ne možemo u potpunosti izvršiti njenu identifikaciju – kazao je Vrana, piše Klix.

Mjesto na kojem je pronađena nova aviobomba

Ističe i to se najprije mora pristupiti njenom iskopavanju prije čega će poduzeti sve potrebne mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili građani koji žive u ovom dijelu Sarajeva.

-Najprije ćemo početi s upozoravanjem stanovnika, njihovu evakuaciju iz izloženih dijelova objekata te ćemo onda pristupiti primjeni tehničkih metoda kako bismo bombu iskopali, utvrdili o čemu se radi i u zavisnosti od toga napravili plan o daljnjem zbrinjavanju neeksplodiranog ubojitog sredstva – istakao je Sead Vrana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.