Stanimir Brajković (74) za kojeg se sumnja da je mučki ubijen u zatvoru u Padinskoj skeli robijao je u ovoj ustanovi zbog petarde koja je bačena sa terase njegovog stana.

Zbog njegove smrti osumnjičena su trojica mladića koja su sa njim dijelila ćeliju, a juče su krenula i nova hapšenja - privedena je doktorka zatvorske bolnice, kao i četvorica čuvara.

Stanimir Brajković bio je u zatvoru gdje je izdržavao kaznu jer nije imao da plati novčanu kaznu na koju je osuđen zbog petarde koja je bačena sa njegove terase.

Kako Blic saznaje, a šta se navodi u presudi Prekršajnog suda u Mladenovcu, on je osuđen na kaznu od 30.000 dinara 15. decembra prošle godine koju je bio dužan da isplati u roku od 15 dana.

U suprotnom, kako se navodi u presudi, novčana kazna se zamjenjuje zatvorskom.

Ova presuda donijeta je po žalbi policije u Mladenovcu, na prethodnu presudu iz oktobra iste godine kojom je Stanimir B. osuđen na novčanu kaznu od 10.000 dinara.

Nakon iskaza svjedoka prihvatio krivicu

– U žalbi se navodi da je okrivljeni najprije pokušao da izbjegne odgovornost tvrdeći da kritičnom prilikom nije bio kod kuće i da je petardu bacio njegov unuk, ali je nakon predočavanja iskaza svjedoka prihvatio krivicu, pri čemu je nesporno da su se usljed jake detonacije uplašili i roditelji bebe i sama beba koji su se nalazili u šetnji, što govori o povećanom stepenu odgovornosti okrivljenog koju je sud neopravdano umanjio. Žalilac se poziva na propisani raspon kazne za prekršaj i ocjenjujući da je sud nepovoljno uticao na okrivljenog njenim znatnim umanjenjem u odnosu na zakonski minimum, predlaže da Prekršajni apelacioni sud presudu preinači u smislu žalbenih navoda – stoji u presudi.

U zatvor zbog bačene petarde za Novu godinu

Prema spisima, okrivljenom je stavljen na teret da je 31. decembra 2020. godine, oko 13 sati sa terase stana zapalio, a zatim bacio petardu izazivajući detonaciju jakog intenziteta.

Iako je tokom postupka utvrđeno da je Stanimir slabih materijalnih primanja, on je osuđen na novčanu kaznu koju nije imao da plati, te je zbog toga odveden na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Padinskoj skeli.

Tada je uslijedio horor.

Detalji ubistva u zatvoru koji lede krv

Kako se sumnja, Srećko Stefanović (20), Saša Stanković (21) i Dalibor Petrović (21) osumnjičeni su da su u februaru brutalno zlostavljali i mučili Stanimira.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, Stanimira svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predjelu glave i tijela, a jednom prilikom ga je Dalibor Petrović, kako se sumnja, koljenom udario po tijelu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Osumnjičeni Saša Stanković, ga je kako je ranije saopštilo Tužilaštvo, tjerao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko, sumnja se, peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Prema nezvaničnim saznanjima, preminuli S.B. je često bio sav u modricama.

Međutim, kako se sumnja, vjerovatno iz straha od osvete, maltretirani čovjek je ljekarima na pregledu govorio da je sam padao i nije smio da prijavi nasilje.
Smijenjen upravnik, sedam osoba pod disciplinskim postupkom

Zbog ovog tragičnog događaja, smijenjen je upravnik ovog kazamata, Vladimir Bukvić i ubrzo je postavljena druga osoba, dok je Uprava reagovala pokretanjem disciplinskih postupaka.

Četiri mjeseca kasnije, uhapšeni su četvoro čuvara i doktorka koja je radila u zatvoru.

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se povodom hapšenja stražara i doktorke u vezi sa ubistvom u zatvoru u Padinskoj skeli.

Prema navodima saopštenja Višeg javnog tužilaštva, uhapšeni su doktorka Vesna S, kao i četvorica zatvorskih službenika, vođa smjene Slađan K. zaposlen na mjestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K, Stefan P. i Zoran K.

Takođe, očigledno nesavjesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio Stanimir Brajković. u dnevnom izveštaju i neobavještavanju nadređenih o tome.