Kuda ide svijet u kojem živimo i šta bi se dalje moglo dešavati ne samo u svijetu i u Evropi nego i u našoj regiji bile su teme o kojima smo večeras razgovarali sa našim gostom ekonomskim stručnjakom i bivšim diplomatom naše domovine Draškom Aćimovićem.

Rat koji se intenzivira u Ukrajini sa agresijom Rusije koja postiže neke vojne uspjehe, dramatično jačanje desnih stranaka u najvećim zemljama i ekonomijama EU, druga teška ratna žarišta su dokazi da se današnji svijet dodatno polarizira i razdvaja.

Jedan od ekonomskih indikatora tog usložnjavanja je i odluka da se Rusiji u setu novih sankcija ukine pravo trgovine u američkim dolarima i euru. Svoju prvu ocjenu upravo o ovoj ekonomskoj odluci koja može imati dalekosežne političke posljedice naš bivši diplomata Draško Aćimović vidi ovako:

- Može se slobodno reći da je ovo najveći finansijski udar na Rusiju od strane Zapada od početka rata u Ukrajini. Suštinski radi se o globalnom finansijskom embargu i Rusija je apsolutno odsječena od tržišta eura i dolara, a te valute se više ne mogu normalno kupiti unutar Ruske Federacije i sada se prelazi na slobodnu procjenu rublje u odnosu na te valute. Vjerovatno jedini preostali kanal će biti kroz razmjenu sa kineskim juanom. Suštinski ovo je nova finansijska podjela svijeta na zapad i na istok i način na koji sve zapadne firme koje su ostale poslovati u Rusiji sada imaju nepremostiv problem jer više ne mogu doći do svojih valuta koje njima trebaju - objašnjava dalekosežnost i važnost posljednje odluke o sankcijama koji su Rusiju zbog agresije na Ukrajinu donjele zemlje zapadne demokratije.


Draško Aćimović dalje prognozira kako bi se dalje mogao odvijati sukob u Ukrajini:

- Najprije treba podsjetiti ljude da se ovdje radi o jednom izuzetnom velikom i širokom prostoru kao od Sarajeva do Frankfurta. Na cijelom tom pojasu se aktivno ratuje. Prijedlog koji je Putin danas iznio je odmah odbijen tako da se rat nastavlja sve jače i jače i mislim da je ovo sve uvod u širenje sukoba koji će ići dalje i dalje a mi to možda iz ove perspektive ne možemo odmah vidjeti.

Podsjeća da ni Prvi ni Drugi svjetski rat nisu odmah počeli na svim teritorijama.
- Pri tome, rezultati evropskih parlamentarnih izbora su jasno pokazali da se veliki napor ulagao kako bi se zaustavile one snage koje objektivno nastupaju protiv Evrope i dobra je vijest da su u nekim segmentima to prilično dobro zaustavili. EU je najveći projekat mira poslije II svjetskog rata i ona će na tom fonu nastaviti svoj rad što znači da su partije koje su vodile EU proteklih godina i dalje u poziciji da to rade što je ipak jedna optimistična i pozitivna vijest. Također, činjenica da su stranke konzervativnog centra dakle stranke tradicije, stabilnosti i reda održale svoju snagu i čak je malo i pojačale pa su i dalje sa četvrtinom mjesta najjača snaga u EU parlamentu. Radikalno desne partije koje su protiv EU i Evrope kao koncepta, ipak nisu dobile onaj nivo glasova koji se očekivao, ali je problem to što je najveći pad socijaldemokrata i najveći rast radikalnih desnih stranaka bio u najvećoj sili Evrope – Njemačkoj, a slično se desilo i liberalima u Francuskoj, drugoj velikoj zemlji EU i to je vrlo zabrinjavajuće. Drugi zabrinjavajući elemenat je što se sve zemlje Evrope pripremaju za rat. Po prvi put se spominje i formiranje ministarstva odbrane na niovu EU - napominje Draško Aćimović naglašavajući da je vrlo indikativno i da sve zemlje EU formiraju svoje robne rezerve i zalihe vodeći ozbiljnog računa da one ni u kom trenutku ne padnu, a neke od njih najavljuju i povratak vojnog roka.

Prepoznavajući tu situaciju i tendencije u EU nameće se naravno i pitanje šta je situacija u Bosni i Hercegovinu u kojoj se često tvrdi da građani nemaju razloga za brigu i da Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani. Draško Aćimović na tu temu ima vrlo direktan i upozoravajući stav:

- Dovoljno je samo da pogledate ljude koji to govore i tek vas onda uhvati strah. Dakle, da li tu vidimo neke ostvarene ljude, neke ozbiljne ljude koji govore da će zaštiti ljude ... Pa samo ih pogledajte. Ja mislim da to stvara panični strah kod građana kad vide ko im to govori i onda shvataju da su prepuštreni sami sebi jer ne vide ozbiljne i snažne ljude na vlasti - eksplicitan je Draško Aćimović koji ima ništa manje kritičan stav i prema zastoju na našem EU putu:

- Dakle, mi svi znamo da smo dobili poklonjen kandidatski staus, a onda smo i sljedeću stepenicu prema EU dobili na poklon. Mi smo u diplomatskoj žargonu do sada bili u ratnoj grupi tj. sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosna i Hercegovina. Mi nismo uspjeli ništa da uradimo dok Ukrajina, koja je u ratu i Moldavija to jesu i sad će dobit datum pregovora. Dakle mi smo sad ispali čak i iz te grupe - napominje Draško Aćomović i potom akcentira:

- Najprije da razjasnimo priču oko razvojnog fonda koji bi nam trebala dati EU. Mi bi u tom dijelu nepovratnih sredstava trebali dobiti 300 miliona eura u narendih nekoliko godina . I bez obzira što nismo usvoijili budžet mi tih 70 miliona eura dakle 140 miliona maraka godišnje, koje bi nam dobro došle, nećemo dobiti jer nismo uradili ništa. Nismo dakle ni u toj grupi, i iz toga smo ispali. Ali to govori da to vlastima nije interesantno a znate što – ne interesuje ih tih stotinu miliona kad svaki mjesec imaju neplanirano povećanje prihoda od carina i svega drugog zbog inflacije u iznosu većem od stotinu miliona. Vlasti zbog ogromnih poskupljenja imaju enorman priliv na prohodovnoj strani i ove godine će imati tri milijarde više od planiranog izosa - potencira i objašnjava Draško Aćimović razloge zbog kojih vladajuća struktura nema interes ni želju da nastavi sa neophodnim reformam koje su potrebne za nastavak EU puta.


(B.Z.F.)