Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik od danas boravi u Rusiji gdje će se, prema medijskim najavama, opet susresti s Vladimirom Putinom, nakon čega će učestvovati na „svesrpskom saboru“ u organizaciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Šta su moguće poruke ovih susreta i kako će se to reflektovati na odnose u BiH i regionu? Kakva je trenutno atmosfera u Beogradu? O ovim i drugim temama koje se tiču političkih odnosa u Srbiji i regionu naša urednica Elma Odobašić danas je razgovarala s uglednim beogradskim advokatom Seadom Spahovićem.

- Danas je u Beogradu na jednoj strani depresija, a na drugoj euforija, ali to je poznato, očekivano i nimalo interesantno. Primarni povod za ovaj sabor je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a metode sabora već je koristio i Milošević i na Gazimestanu i na Ušću, i to ovdje vlasti rade kao zahvat kada se iz bilo kog razloga osjete ugroženo. Milošević je to iskoristio kako bi zaprijetio ratom kada je rekao da „oružani sukobi nisu isključeni“ i da „mi ne znamo da radimo, ali znamo da se bijemo“. Sadašnji motiv je da se kao pokaže jedinstvo Srba s obje strane Drine, što je poznato i kao šest Karadžićevih tačaka, koje su bile jedan od dokaza za Haški tribunal za optužnicu za genocid. Na to treba dodati i još jedan detalj koji je značajan, a koji je nastao nakon što je Vulin dobio orden od šefa Obavještajne službe Rusije. Nakon toga je Vulin počeo da gura priču o „srpskom svetu“, a ja taj „srpski svet“ i ovaj sabor dovodim i u vezu s terminom koji je plasirao đeneral Milan Nedić prije Drugog svjetskog rata, kada je govorio o tome da Srbi moraju da se ujedine u jednu falangu, da ne smiju da se dijele po partijama i da se ujedine u jednu falangu koja će se zvati „svesrpska legija“. Meni se čini da se ovdje radi o takvim stvarima - govori advokat Spahović naglašavajući da se radi o ekstremnoj homogenizaciji jednog kvazivojnog ustrojavanja i da se radi o demonstraciji čistog ekstremnog nacionalizma.


„Ovo je, dakle, šovinistička udruga i prijetnja i to je njihov odgovor na ovu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali Vučić nije toliko glup da bilo šta raspakuje. Srbija nema dovoljno snage da napravi neki veliki problem u svoju korist. Srbija nema vojsku kojom bi mogla to da riješi, a rado bi da može. Da se narod pita, da to može da vrati, a da ne ginu, oni bi to odmah uradili. Dakle, u tom smislu ja ne mislim da prijeti nikakva opasnost da će se nešto ni radikalno ni rapidno desiti, ali ovo pokazuje jedno stanje nacije koje je, po mom mišljenju, duboko bolesno“, naglašava poznati advokat Spahović.

Pogledajte, svakako, ostatak ovog razgovora i saznajte da li Sead Spahović vidi da će Srbija ići ka Zapadu ili će ostati zarobljena u emociji prema Istoku, te druge važne informacije o budućem razvoju srpskog društva i implikacijama za regionalne i odnose s Bosnom i Hercegovinom.

(B.Z.F.)