Ukoliko se istraga ne završi za šest mjeseci, osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić bit će pušteni na slobodu, ali istraga je upropaštena kada su političari počeli da se miješaju u nju, objasnio je advokat Borivoje Borović.
Optuženi za ubistvo Danke Ilić, koji se dosada branio šutnjom, na današnjem saslušanju rekao je da nema nikakve veze sa ubistvom i da nikada nije vidio djevojčicu.
Borović kaže da mu je, na osnovu onog što je pratio u medijima, to očekivano.
- Nakon što su političari umiješali u policijsku istragu, pa su nakon toga odlučili da daju izjave i da usmjeravaju javnost u kom pravcu treba da ide istraga, dobili smo rezultat da je čovjek shvatio da može da odgovara za teško ubistvo i dobije doživotnu kaznu zatvora. Ako je imao namjeru da objasni neki saobraćajni udes, krivično djelo koja je blažeg karaktera, više je nema, što znači upropaštena je policijska istraga - objasnio je advokat.


Kako dodaje, ne može da zaboravi da su na raznim televizijama policijski inspektori unaprijed objašnjavali kako izgledaju izvršenja djela ove dvojice okrivljenih.
- Pričali su gdje se desilo ubistvo, gdje je završilo tijelo, kako su ponosni na svoje kolege, na ministra policije koji je helikopterom dolazio u ovo malo mjesto. Tada sam znao da je upropašteno i samo ‘lice mjesta’. Ima tu, naravno, i časnih lokalnih policajaca, ali istragu ipak usmjerava tužilac. Tužilac je taj koji treba i da daje izjave o konkretnim stvarima i jedini ovlašten da saopštava onoliko koliko može, kako ne bi upropastio istragu - rekao je.


Od nekompetentnog tumačenja događaja, do nekompetentnog proricanja u kom će pravcu ići istraga, ovo je rezultat, ponavlja.
- Čitam u novinama da će se istraga završiti i kada okrivljeni budu psihijatrijsko-psihološki vještačeni. Prvo, za onog koji se brani šutnjom, ne može biti bilo kakvo vještačenje. Za ovog drugog, koji je samo objasnio da nije izvršio ovo krivnično djelo, također ne može da se obavi to psihijatrijsko vještačenje. Pa, ukoliko se istraga u roku šest mjeseci ne završi, oni moraju da budu pušteni na slobodu - objasnio je Borović.


Kao dodatnu prepreku navodi to što nema materijalnih tragova.
- U ovom okrivničnom postupku se desilo i ubistvo, prema tvrdnjama iz medija, u policijskoj stanici, gdje je preminuo brat jednog od okrivljenih, kome su očigledno torturom pokušavali da iznude izjavu. Ako je to već tako, svaki okrivljeni može da kaže da su torturom pokušali da mu iznude izjavu, a da krivično djelo nije izvršio - istakao je.


Upitan da li vrijedi priznanje okrivljenog koji je već priznao djelo, Borović kaže da iskaz ne može da se povuče.
- Ne znam da li je on navodno priznao izvršenje nekog krivičnog djela, ali priznanje mora da ima podršku u materijalnim tragovima. On može da tvrdi da je priznanje iznuđeno torturom. Vrlo mi je žao šta je tom jadnom djetetu moglo da se desi, ali sa druge strane, profesionalno govoreći, ako ti ljudi to nisu učinili, povreda ljudskih prava je ogromna. Niko ne odgovara za osobu koja je preminula prilikom ispitivanja u policijskoj stanici. Da li ova osoba koja je priznala, ima lake ili teške tjelesne povrede, to ne možemo nikada saznati, zato što je pravosuđe zarobljeno. Ako je imao povrede prilikom ispitivanja u policiji, te povrede moraju da budu konstatovane - rekao je.


Borović je dodao da mi ne čujemo ništa od advokata osumnjičenih, a da ako je riječ o braniocima koji su dodijeljeni po službenoj dužnosti, oni ne mogu ništa da urade, samo da šute, prate rad policije i štete svojim klijentima.
- Dodatni bol i grijeh nanosi se porodici djevojčice, u trenu kada se pojavljuju razni medijski članci. Na neki način se oni optužuju da su prodali dijete… Nijedan predmet ne završi dobro kada se na javan način komentarišu dokazi. Svi su te dokaze kontaminirali - podvukao je advokat Borović.


Ako je policijski rad bio kvalitetan, oni su morali pronaći neki DNK trag, navodi.

- Dakle, sve je bilo pogrešno, upropaštena je istraga, već viđen postupak. Baš kao u slučaju pjevačice Jelena Marjanović ili drugih nemamo ni jednu presudu, čak pravosnažnu, a prolaze godine. Dakle pravosuđe nije interesantno, samo je važna ta vijest, politička promocija nekog događaja, gdje se političari predstavljaju kao zaštitnici pravde, a kada sve to propadne, oni uvijek na tom upropaštenom stanju, samo zanijeme. I prelazimo na sljedeći slučaj - zaključio je on, piše N1 Srbija.