Još se analiziraju poruke Svesrpskog sabora, održanog za vikend, za koji je i Ambasada SAD-a u BiH izjavila da predstavlja napad na Dejtonski mirovni sporazum, mir i ustavni poredak BiH. U današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ Amira Jablan je razgovarala s Nedžadom Ahatovićem, vojnopolitičkim analitičarom, o sigurnosnom dijelu i potencijalnim prijetnjama deklaracije od 49 tačaka.

- Deklaracija kao dokument je potpuno problematična i tu ja ne bih izdvajao niti jedan segment posebno. Sam čin i ambijent koji se predstavio javnosti neodoljivo podsjeća na Gazimestan i Miloševićeve zlokobne poruke koje je tada poslao i mislim da se i sada Srbija jasno odredila sa snažnom porukom da je ona definitivno na ruskoj strani te da će u narednom periodu učvršćivati veze s Moskvom i da će raditi na tome da se „srpski svet“ što više okuplja i jača, posebno ekonomski i politički kroz uzurpaciju državnih suvereniteta, posebno Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Dakle, dokument predstavlja jedan ozbiljan strateški zaokret prema Rusiji i potpuno jasno definisanje pozicije Srbije prema NATO-u i prema BRICS-u. Dakle, jasno je da Rusija sada ide u pravcu stvaranja jedne nove 'Srboslavije' koja bi u kompletu uključivala teritorijalni integritet Crne Gore, 40% teritorije Bosne i Hercegovine i sjeverni dio Kosova. Pokušat će se napraviti kulturna, politička i vjerska zajednica na tim prostorima, a potom će se ići i na nenasilnu promjenu granica i prisustvo ruskih vojnih jedinica kada se jednom rat u Ukrajini završi - naglašava Nedžad Ahatović i potvrđuje da u tom poslu Dodik ima i Putinovu podršku.

- Dodik je već u procesu secesije i to neće biti secesija koja će biti urađena šok-terapijom. Radi se o procesu stalnog testiranja volje međunarodne zajednice da zadrži Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu tokom koje će se institucionalno nastaviti uzurpirati državni suverenitet - naglašava Ahatović, precizirajući koncept ruskog utjecaja u kreiranju njihovog političkog cilja.

Kaže da svjedočimo hibridnom ratovanju u kojem je sve potpuno jasno u smislu šta to Rusija želi i koji su njeni ciljevi, najprije preko Srbije, a potom i preko manjeg bh. entiteta.

- Jedino što nije jasno jeste šta je odgovor Zapada i koja je njihova strategija suprotstavljanja ovom djelovanju. Ostaje, naravno, i obaveza bh. snaga da budu neuporedivo aktivnije. Mi moramo biti proaktivni, jer je jedan od ciljeva Rusije usporavanje i onemogućavanje približavanja BiH euroatlantskim integracijama, a NATO neće sam forsirati ulazak BiH bez jasne unutrašnje saglasnosti. Dakle, Sarajevo mora naći načina da pacifizira RS koja će sada biti posebno ponesena ovim aktivnostima i dobit će dodatna krila - najavljuje Nadžad Ahatović, potcrtavajući da je u tom smislu Milorad Dodik vodoinstalater, tj. trenutni izvođač radova.

Pogledajte cijeli razgovor i saznajte koji su mogući odgovori probosanskih, ali i zapadnih snaga za sprečavanje rasta malignog ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini i umanjenja njene sigurnosti, te kolike su šanse da Rusija na teritoriji BiH provede akciju poput one u Banjskoj.

(B.Z.F.)