Rat u Gazi i u Ukrajini su samo neki od sigurnosnih izazova sa kojima se suočava današnji svijet. Kao i u svakom sukobu, tako i u dva navedena, civilno stanovništvo najviše gubi živote, odnosno biva ubijeno od agresora.

Ni naša regija ne zaostaje u sigurnosnim izazova. Na sreću, mi ne svjedočimo ratnim dejstvima ali sigurnost naše regije je nestabilna. Političari svojim izjavama i potezima ugrožavaju sigurnost i podstiču da se obično stanovništvo osjeća nesigurno.

Na ovu temu sigurnosti govorili smo u našoj emisiji '7plus' sa Nedžadom Ahatovićem, vojno-političkim analitičarem.

-Nešić je ministar nesigurnosti i poznat je po izjavama koje vrijeđaju žrtve genocida. Mislim da Bosanci i Hercegovci moraju biti pažljivi kada je u pitanju ovakva vrsta političara. On je jedna od najgorih kadrovskih rješenja koje je ovo Vijeće ministara napravilo – kaže Ahatović.

Nedavno je u Trebinju stacioniran helikopter MUP-a Srbije što je dogovoreno na svesrpskom saboru. Naš sagovornik zamjera vlastima što nema adekvatne akcije kada su u pitanju ovakve i slične stvari.

-Šta mislite da se jedan OSBiH nađe na Sandžaku da gasi požare. To se ne može desiti nikako. To je politički cilj sabora, slabljenje suvereniteta država Balkana. Ovakvih primjera će biti na stotine. Moramo naći načina da djelujemo na ovo. Svako ima svoju nadležnost pa i Nešić. BiH je žrtva odnosa Hrvatske i Srbije. Pored svih apetita da je podijele, ne uspijevaju. Zamjeram vlastima što nema suprostavljanja na ova dešavanja – ističe Ahatović.

U sinoćnjem gostovanju u emisiji '7plus' Daniel Serwer, stručnjak za Balkan, je istakao kako BiH mora biti spremna za rat te da naša država nije u prioritetima vanjske politike SAD.

-Ja to govorim uvijek. Međunarodna zajednica nije džoker iz rukava. Naš resurs su naši ljudi. Mi moramo poraditi na konsolidaciji sigurnosnog sistema i pristupa našim saveznicima. Čeka nas jedan turbulentan period ako Trump ponovo dođe na vlast. Spremen je da podijeli Ukrajinu a taj koncept će se prenijeti na svaki krizni region pa tako i u BiH – poručuje Ahatović.

Iako je BiH donijela zakon kojim se reguliše put naše države u NATO, postoji zastoj na ovom putu. Političke stranke i političari iz manjeg bh. entiteta koče ovaj put što govori da je problem političke prirode. To nam je potvrdio i Ahatović koji ističe da su OS ali i Ministarstvo odbrane spremni na ovaj put.

-Da bi NATO imao svoju bazu, mora se postići konsenzus u BiH ali je to nemoguće. U narednom periodu treba biti fokus na približavanje NATO-u. Ministarstvo odbarne radi na tome. OS su spremne ali politička sfera kaska. Jedino ukoliko NATO procjeni da je dobrio da budemo dio NATO bit ćemo dio te porodice. A sve to opet zavisi od predsjedničkih izbora u SAD – kaže Ahatović.

Cijeli svijet pomaže Ukrajini, kaže Ahatović, dok samo BiH preispituje kako je njeno naoružanje dospjelo u Ukrajinu. Naglašava kako se kapital iz namjenske industrije treba preusmjeriti na druge grane kako bi država bila stabilna.

- Dok cijela Evropa pomaže Ukrajini kod nas se ispituje kako je naoružanje dospjelo u Ukrajinu. Sreća je pa je potreba na tržištu velika .Taj kapital se treba usmjeriti u energetske potrebe. Nedovoljno je do sada rađeno jer između ostalog imate kočnice na državnim nivou. Kada bi se sredstava uložila namjenska industrija bi utrostručila profit – navodi Ahatović.