Dobio sam kao predloženi član ocjenjivačkog suda za gradnju spomenika šehidima i palim borcima u Mostaru snimke nekih potencijalnih lokacija za ovaj spomenik.

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Ono što sam uočio je da su do mene stigle izuzetno profesionalne fotografije meni dragih mostarskih lokacija, za koje sa tugom konstatiram da se u najmanju ruku sve nalaze u jadnom stanju!

To ne liči na grad! A to bi trebale biti reprezentativne lokacije. Zapuštenost i neurednost karakteriše ih. Nije tuga jedino osjećanje kad sam vidio Musalu, Šehitluke...

A nekada nije bilo ljepšeg, bar za mene, grada u svjetskim razmjerama. Naravno ima grad na Neretvi i Radobolji i uređenijih i ljepših ulica i trgova, koje se uglavnom nalaze na desnoj obali Neretve.

Kad sam prijatelju, mostarskom ugledniku arhitekture, kazao svoje razmišljanje on mi je odgovorio da se ide u "pospremanje" ovih lokaliteta.

Siguran sam da se ovdje ne radi o pospremanju nego o "velikom pospremanju". Iznenađen sam kako današnji stanovnici Mostara trpe ovaj val primitivizma, komunalnog nereda i zapuštenosti u negdanjoj "maketi raja". Možda njima to ne smeta, ali meni i "na daljinu" itekako smeta!

Kako god razmatrali ovo pitanje na levoj obali Mostara potrebno je i u komunalnom smislu veliko pospremanje!!!