Imam previše godina da ne bih osporio brojne gluposti koje se danas na našim prostorima u pojedinim oblastima stvaralaštva promoviraju kao "vrijednosna kategorija". Prije svega sjećam se što je značila riječ: festival!?!

Piše: Akademik Gradimir Gojer

U shvatanju moje generacije festival je imao ozbiljno značenje. Danas, pak, kad se tri diletanta dogovore sa četvrtim neznalicom i diletantom, koji ima nekakvu vlast na općinskom, kantonalnom ili entitetskom nivou eto, odmah nastane festival!
Glupost, budalaština na kub!!!

Akademik Gradimir Gojer piše za Hayat.ba: Sjećam se šta je značila riječ: festival

Takvom serijom gluposti i neodgovornosti diletanata koji ipak troše nečiji novac nižu se negativni efekti tih "festivala". Prije svega promoviraju se sumnjive i neprovjerene vrijednosti, koje u krajnjem ishodu "luče" klasični šund i kič. Potom zavaravaju se, najčešće mladi, o tome da su nevrijednosti i poluvrijednosti ono čemu treba težiti.
Opasna je to i štetna društvena zabluda.

Katastrofalna politika u oblasti kulture potpuno je "ispustila" kontrolu nad tim nazovi festivalima i trošenjem sredstava na gluposti i klasične bezvezarije. Nije prvi put da o ovom pišem, svjestan da ljudima iz vlasti koji su delegirani iz stranaka koje nemaju niti bilo kakvu svijest a kamoli program o razvoju kulture sva ova moja upozorenja ništa ne znače. Tek svaka šuša i neznalica danas organizira festival.
Festivali sve brojniji, a nekultura cvjeta li cvjeta!