U našem dvorištu ljetnja je rajska atmosfera. Uz guste, mirisne obrube lavande na stotini žbunova još je više pčela, osa, bumbara i leptira svih boja. Prava raskoš svijeta za sebe, koji zuji, bruji i vrijedno radi.

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Svakojutarnje zadovoljstvo mi pričinjava obilazak Sokratovog ružičnjaka i Sofoklovog voćnjaka.

U Sokratovom ružičnjaku uživam u raznobojnim i mirisnim ružama.

U Sofoklovom voćnjaku očekujem slasne smokve. Prvi su plodovi najbujniji i najbrojniji na jabuci koja se razvija u visinu kao da nije "japanska".

Iako liječnica po obrazovanju sa četvrtstoljetnim iskustvom kardiologa na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, spisateljica i dramaturg po strasti, dr. Svetlana Broz uz svoju ljubav prema antropologiji, razvija snažan, gotovo zaljubljenički odnos prema cvijeću. I zimi i ljeti naša je terasa uzorno hortikulturno uljepšana...

Kad uporedim Svetlanina i hortikulturna rješenja nekih profesionalnih djelatnika u ovoj oblasti onda je Brozova u golemoj prednosti. Ružičnjak, voćnjak, kao i dvorište puno zimzelenih ukrasnih žbunova, preko topijarnih formi do mladih stabala breze, žalosne vrbe, crvenog, žutog i gorskog javora, čempresa i magnolija, koje je posadila i kreirala sad već posjećuju ljudi iznimno istančanog ukusa, a ne tek i samo komšije nam i prijatellji.

Nema sumnje, mojim jutrima uz kavu i miomirise ružičnjaka, zanosne lavande i očaravajućeg voćnjaka nedostaju samo golubovi sa Baščaršije. Moji stari prijatelji...