Zapis u povodu premijernog prikazivanja dokumentarnog filma "Amidža", TV Hayat.

Kada poznajete čovjeka i jednostavno je i komplicirano napisati tekst o filmu koji o toj osobi govori. TV Hayat povukla je ozbiljan stvaralački potez snimajući film "Amidža", što dokumentima i svjedočenjima zbori o Eminu Švrakiću, osnivaču i zapovjedniku "Zelenih beretki", vojne, samoorganizirane formacije koja je stala u obranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Emin Švrakić tijekom trajanja filma "Amidža" biva oslikan poglavito kroz autentična kazivanja svojih saboraca sa kojima je hrabro krenuo u obranu Sarajeva od srbočetničke agresije. Svaki od Švrakićevih saboraca govorio je prevashodno o ljudskoj i toplini i širini duše ovoga zaljubljenika u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Njihova svjedočenja o Švrakićevom vizionarstvu obrane, a posebno o njegovim organizacijskim sposobnostima da okupi i ustroji patriote kako bi se najprije branio grad, a potom čuvala Bosna i Hercegovina, satkala su moćan portret ovoga patriote i vizionara.

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Skroman, kao i u životu, Emin Švrakić je otvorio mogućnost da saborci govore o tim dramatičnim i prelomnim trenucima u kojima je patriotizam i vjera u ideju Bosne i bosanstva bila temeljem izrastanja braniteljskih jedinica, a potom i same Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Niti nakon svršetka ratnih operacija Emin Švrakić nije stao. Nastavio je kroz angažman u svome Starom gradu i Gradu Sarajevu obnavljati grad i državu.

Povijesno važan je trenutak kada sa svojim sinom Elvirom pokreće projekat Televizije Hayat, tako da će Amidža dati prilog i širenju probosanskohercegovačkog medijskog prostora.

Kao darodavac pomogao je i gradnje džamija o čemu takođe svjedoči ovaj filmski dokument. Amidža je svojom čovjekoljubivošću, ali i ne manjom mudrošću, politički seriozno djelovao u Općinskom i Gradskom vijeću Sarajeva, gdje sam surađujući sa ovim divnim čovjekom i braniteljem Bosne, osobno osjetio ono o čemu u ovom filmskom ostvarenju govore i Faris Gavrankapetanović, Zukan Helez, Vahid Karavelić...

Sjetan, ali za generacije što dolaze važan filmski dokument.