U Zvorniku je realizovana akcija Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U ovoj akciji kodnog naziva „Verona“ uhapšene su tri osobe za koje se sumnja da su počinili više krivičnih djela. Na teret im se stavljaju krivična djela zloupotrebe u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata za kriminogene osobe sa potjernica.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave, propisanih Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonikom RS-a.

- Po naredbi Suda BiH, izvršeni su pretresi na pet lokacija kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela te više pečata institucija Bosne i Hercegovine i entiteta RS, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Troje osumnjičenih se terete da su u ranijem periodu na području Zvornika stupali u kontakt sa većim brojem kriminogenih osoba, pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više evropskih zemalja (Srbija, Sjeverna Makedonija i dr.) za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i dr), te organizovali i posredovali pri izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata. Navedena operativna akcija se pod nazdorom Tužilaštva BiH provodi od februara 2024. godine.