U Sarajevu se, u Parlamentarnoj skupštini BiH, održava dvodnevni godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata jugoistočne Evrope.


U organizaciji je Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u BiH, uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Ovakav skup u Sarajevu je ponovo nakon 7 godina, a učestvuju odbori za odbranu i sigurnost parlamenata iz BiH, Albanije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Ovo zasjedanje u popodnevnim satima napustio je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Radovan Kovačević i delegacija Srbije zbog, kako kažu, provokacije.

Naime, zastupnica hrvatskog Sabora, govoreći o Vijeću Evrope, kazala je da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope, što je delegacija Srbija shvatila kao provokaciju pa su napustili zasjedanje.

Ako do početka 2026. godine Bosna i Hercegovina ne uvede svoj sistem trgovanja emisijama CO2, usporediv s EU sistemom, bh. izvoznici će biti suočeni s takozvanim CBAM mehanizmom.

Naši privrednici, a time i bh. ekonomija, našli bi se u novoj nezavidnoj situaciji, jer bi njihovi proizvodi mogli poskupjeti i do 20 posto. To bi itekako utjecalo na njihovu konkurentnost na evropskom tržištu. O tome je danas bilo riječi na posebnoj tematskoj sjednici pod nazivom Kuda ide energetski sektor u BiH.