Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo.

Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krompir i meso po izboru.

Sastojci:

500 gr svježeg špinata

40 gr putera

1 kašika glatkog brašna

250 ml mlijeka

1 čehno bijelog luka, protisnuto ili sitno nasjeckano

¼ kašičice muškatnog oraščića

50 ml slatkog vrhnja, po želji

so po ukusu

bijeli biber po ukusu

Priprema:

1. Skuhajte špinat

Špinat operite i očistite tako da mu uklonite peteljke, prokuhajte ga nekoliko minuta u kipućoj vodi, zatim ga ocijedite i zalijte hladnom vodom.

2. Sjedinite sastojke

U blenderu (ili nožem) usitnite špinat. Zagrijte tavu i maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite, ali pazite da ne posmeđi. Dodajte hladno mlijeko, izmiješajte i ubacite češnjak. Ostavite da zakuha.

3. Dodajte špinat

Nakon što je zakuhalo, dodajte i špinat. Posolite i popaprite, dodajte i muškatni oraščić. Ako želite, možete dodati i malo slatkog vrhnja ili još malo mlijeka kako bi vam umak bio kremastiji.

Prijatno!