Ako pripadate skupini ljudi koji ga ne vole, dajte ovom receptu šansu i promijenit ćete mišljenje - postat ćete pravi ljubitelji špinata. Priprema ovog kremastog špinata je jednostavna i brza, a unatoč tome, dobit ćete zasitno i ukusno jelo.
Naš prijedlog je da ga poslužite uz jaje na oko, pire krompir i meso po izboru.
Sastojci:
500 gr svježeg špinata
40 gr putera
1 kašika glatkog brašna
250 ml mlijeka
1 čehno bijelog luka, protisnuto ili sitno nasjeckano
¼ kašičice muškatnog oraščića
50 ml slatkog vrhnja, po želji
so po ukusu
bijeli biber po ukusu
Priprema:
1. Skuhajte špinat
Špinat operite i očistite tako da mu uklonite peteljke, prokuhajte ga nekoliko minuta u kipućoj vodi, zatim ga ocijedite i zalijte hladnom vodom.
2. Sjedinite sastojke
U blenderu (ili nožem) usitnite špinat. Zagrijte tavu i maslac, dodajte brašno i kratko ga popržite, ali pazite da ne posmeđi. Dodajte hladno mlijeko, izmiješajte i ubacite češnjak. Ostavite da zakuha.
3. Dodajte špinat
Nakon što je zakuhalo, dodajte i špinat. Posolite i popaprite, dodajte i muškatni oraščić. Ako želite, možete dodati i malo slatkog vrhnja ili još malo mlijeka kako bi vam umak bio kremastiji.
Prijatno!

Hayat