Lubenica može da ostane svježa čak pune dvije sedmice ukoliko je stavimo cijelu u frižider. Međutim, malo ko ima mjesta da je drži tako čitavu, već je skoro svi bar prepolovimo, jedan dio se pojede istog dana, a drugi vratimo u frižider.

Kad je isiječemo, najbolje je da lubenicu čuvamo u posudi koja se hermetički zatvara, a idealna temperatura je 4C stepena. Tada lubenica može da očuva svježinu između tri i pet dana.

Kako da prepoznate bajatu lubenicu?

Kad je kupujete, birajte onu na kojoj se još vidi svježa peteljka ako uspijete da takvu nađete. Pazite da na kori nema vidljivih oštećenja ni tamnih fleka.

Ako je lubenica isječena i stoji u frižideru, svaki put provjerite da li je svježa prije nego što je servirate. „Meso“ lubenice treba da bude čvrsto i hrskavo. Obratite pažnju na dno posude u kojoj je stajala – ukoliko primijetite da je sok postao sluzave konzistencije, ta lubenica više nije za jelo.

Da provjerite svježinu, pažljivo omirišite parčiće lubenice. Ako je svježa, ona ima prijatan, blag i slatkast miris. Ako miriše kiselkasto, neprijatno, najbolje je da je bacite.