Italija i Albanija susreli su se večeras u drugoj utakmici prvog kola grupe B Evropskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj.
Albanija je bila označena kao autsajder u grupi u kojoj su još Hrvatska i Španija pa je Italija jednostavno morala pobijediti kako bi imala šanse za prolazak.

Do pobjede su i stigli, ali mnogo teže nego što se očekivalo i to rezultatom 2:1.

Albanija je povela nakon samo 23 sekunde igre. Nedim Bajrami našao se u sjajnoj prilici nakon što je ukrao loptu koju je Dimarco bacio iz auta. Zakucao je albanski veznjak iz blizine loptu u mrežu Donnarumme za eksploziju na tribinama Signal Iduna Parka.


Ovaj pogodak je najbrži u historiji Evropskih prvenstava.
Ipak, Talijani se brzo vraćaju. U 11. minuti Alessandro Bastoni donio je izjednačenje.
Federico Dimarco i Lorenzo Pellegrini izveli su uigranu akciju iz kornera, Pellegrini je ubacio na drugu stativu, gdje je Bastoni skočio i poslao loptu u mrežu.

Albanija povela najbržim golom u historiji Eura, ali Italijani na kraju slave

U 16. minuti preokret Italije.
Sjajno je pogodak Barella. Asllani nije dobro izbacio jednu loptu nakon napada Italije. Odbio ju je samo do Barelle, koji je šutirao snažno i pogodio gornji ugao albanskog gola.
U 33. minuti sjajna akcija Italije. Scamacca je podvalio loptu za Frattesija, koji je ušao u prazan prostor i pogodio stativu, pokušavši prebaciti Strakoshu.

U 45. minuti sjajno ubacuje Chiesa na Pellegrinija, koji je uletio u kazneni prostor i glavom pucao pored gola.
U drugom poluvremenu bilo je manje uzbuđenja. Chiesa se u 60. minuti namjestio na lijevu nogu i pucao s ruba kaznenog prostora pored gola.
Velika šansa u 90. minuti za Albaniju. Asllani je uposlio Manaja koji je pobjegao Calafioriju, ali je Donnarumma odbranio njegov udarac. Ostalo je 2:1 za aktuelne prvake Evrope.

Podsjećamo da je u ovoj grupi Španija danas savladala Hrvatsku rezultatom 3:0.

Sastavi:
Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Jorginho, Barella, Pellegrini - Frattesi, Chiesa, Scamacca