Svaki mirovni plan je dobar ako ga podržavaju obje strane, u ovom slučaju Hamas i Izrael, ali svaki mirovni plan može da se nadogradi i adaptira, kaže u razgovoru za Danas Aljaf Bahtjar, direktor Instituta Ifimes, ocjenjujući plan za Gazu koji je objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden.

Kako kaže, sve to zavisi od toga koliko su iskreni i u Hamasu i u Izraelu da dođe do kraja ovog rata.

-To znači da je rat bez pobjednika. Pitanje je ko će prihvatiti taj status kvo da nema pobjednika - kaže Bahtjar.

Bahtjar ukazuje da postoji neslaganje u samom Hamasu, odnosno u političkom krilu Hamasa u Kataru i vojnog krila u Gazi.

-Vojno krilo ih i ne sluša. Političko krilo želi po svaku cijenu da dođe do kraja ovog rata. Postoje neke informacije, koje su kasnije bile plasirane, da političko krilo nije znalo za napad 7. okotbra - kaže Bahtjar.

Ocrnili su Izrael kao niko u zadnjih 75 godina

Naš sagovornik dodaje da je Hamas svakako postigao svoj cilj.

-A to je da se Joav Galant (ministar odbrane Izraela) i Benjamin Netanjahu (izraelski premijer) nađu pred Međunarodnim sudom pravde. Znači, ocrnili su Izrael kao niko u zadnjih 75 godina. Hamas je prvi koji je uspio da uđe na izraelsku teritoriju i da napravi takvu štetu što Izraelci vrlo teško mogu progutati - primećuje Bahtjar.

S druge strane, kaže naš sagovornik, desničari u Izraelu žele uništenje Hamasa.

-Mada postoje i oni, poput Jaira Lapida, kao i neke bišve vođe obaveštajnih službi i generala, koji od novembra izjavljuju da Hamas kao idelogija ne može se uništiti vojnim putem. Znači, mora se doći do nekakvog rješenja sa Hamasom. Sad, pitanje je da li će Netanjahu prihvatiti ovaj plan. Ako prihvati, izgubiće dva ključna ministra u svojoj vladi, Itamara Ben-Gvira i Bazalela Smotriča. Da li bi Lapid u tom momentu bio spreman da uđe u nekakvu koaliciju, nekakvu vladu nacionalnog jedinstva, veoma je teško reći. Lapid hoće izbore, ova dva ministra prijete da će izaći iz vlade ako Netanjahu prihvati plan - ističe Bahtjar.

Kako objašnjava, ako izlaze iz vlade, Netanjahua čeka suđenje za korupciju.

-Opet se aktuelizira to da vođa, za vrijeme čijeg mandata se dogodio napad, nije mogao poraziti Hamas. To je veliki udarac za njega i za sve desničarske deologije u Izraelu - kaže Bahtjar.

Na pitanje da li postoji šansa da Netanjahu ipak prihvati plan, odnosno, da li bi Amerikanci mogli da ga „natjeraju“ na to, Bahtjar kaže da to više nije moguća, kao što je bilo u vrijeme američkog predsjednika Ronalda Regana.

Mediji u Izraelu podijeljeni

-Amerika nema više crvenih linija koje je nakada znala postaviti Izraelu, kao kad je Regan osamdesetih dao ultimatum Izraelu nakon Libanskog rata. Danas Amerika ne može dati ultimatume Izraelu, niti svojim saveznicima. Govorimo o Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru… Više Amerika nije u takvom stanju da može da natjera Izrael da može da prihvati plan - naglašava Bahtjar.

Bahtjar dodaje da su i sami izraelski mediji podijeljeni oko odnosa sa SAD.

-Izraelski mediji su veoma podijeljeni što se tiče prijateljstva sa SAD. Od jednih, koji pišu da je Amerika jedini prijatelj, što govori opozicija, do desničarske strane, koja totalna suprotnost tome - zaključuje Bahtjar.

(Danas)