Razgovarali smo o danas najavljenom zajedničkom djelovanju ove stranke sa SDA i DF-om na predstojećim lokalnim izborima, te najavljenom poskupljenju struje za potrošaće „Elektroprivrede BiH“ te ulozi novog saziva FERK-a u procesu poskupljenja.

„Najprije želim reći povodom nekih medijskih natpisa danas, da će se u petak na zvaničnoj press konferenciji prezentirati detalji dogovora koji je postignut izmedju Stranke za BiH, SDA i DF-a. Mi ni na koji način nismo „Trojka 2“ jer je jedna sasvim dovoljna i koju zbog svega što su napravili što prije treba poslati u mirovinu ili penziju. Od svih ostalih natpisa tačno je da smo se mi dogovorili da svaka stranka zadrži svoju osobnost, da ima svoje liste i da u općinama gdje bi se da tako kažem „sudarali“ to ne radimo i da ne dispreziramo biračko tijelo nego da stranka koja ponudi dobrog kandidata za načelnika druge dvije to podrže. To bi moglo funkcionirati u općini Centar gdje bi svi podržali Dennisa Gratza i/li u Novom Sarajevu gdje bi svi podržali Muamera Bandića“, objasnio je Almir Bečarević ideju dogovora i saradnje tri političke stranke pred predstojeće lokalne izbore u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o odluci FERK-a Almir Bečarević podsjeća da se tako nešto moglo i očekivati:

„ S obzirom da je danas izabran novi saziv FERK-a, posljednja odluka starog saziva nije iznenadjujuća. I ako sada nije bila donesena odluka o poskupljenju, bit će donesena za sedmicu dvije tri jer je novi saziv FERK-a pod kontrolom HDZ-a i oni će time vratiti uslugu za Vukoju. Struja će poskupiti uz obrazloženje kako je to potrebno, kako to spašava elektro-energetski sistem , kako niko drugi prije nije dobro vodio „Elektroprivredu“, te će se koristiti čuvena formulacija usklađivanje cijena iako ja ne znam sa čime se ove cijene sad usklađuju„, pita se Almir Bečarević i dodaje da se izjave zvaničnika „Elektroprivrede“ kojom se pravda traženje povećanaj ne slažu sa poslovnim planovima kako ih prezentira „Elektorprivreda“.

Almir Bečarević za "7 PLUS": Elektroprivreda BiH bez vizije, ide u sunovrat

„Počnimo od povečanja koje nije deset posto nego je malo veće -12,6 posto a za jednog penzionera i 2% igra veliku ulogu . Pri tome prisjetimo se prošle godine i odluke Vlade FBiH o ugroženosti snadbijevanja električnom energijom. Gdje je ona sada i ko ju uopšte spominje? Sad, ta odluka je donesena za cijelu 2024 godinu i tako je glasila odluka Vlade. Danas, izgleda nismo ugroženi i sada imamo električne energije na bacanje samo moramo malo uskladiiti cijene. Kako to izgleda preračunato u novcu? Ako preračunate iznos tog povečanja to bi trebalo da donese oko 30 – 35 miliona KM novog prihoda. „Elektroprtivreda BiH“ je na kraju 2023 imala čini mi se 3280 i nešto zaposlenih a planiraju da do 2026 imaju 4280 dakle, par stotina više. Nešto preko 15 miliona će koštati plate tih nekoliko stotina uposlenih više što znači da je to suština usklađivanja – cijena se povečava da bi mogli zaposliti novi ljudi. Vi dakle, da umjesto da pravite reorganizaciju i da se prilagođavate Zakonu o elektirčnoj energiji i da se „Elektroprivreda „ u potpunosti transformiše za što imate nešto više od godinu dana vi se usklađujete tako da zapošljavate nove ljude“ potencira Almir Bečarević naglašavajući da ulazimo u jednu spiralu jer će se nakon građana, "elektroprivreda" povećat cijene i privredi koja će to povećanje morati ukalkulisat pa će opet to građani platit.

Almir Bečarević za "7 PLUS": Elektroprivreda BiH bez vizije, ide u sunovrat

„U ovom trenutku ne postoji vizija šta ćete vi sa „Elektroprivredom“ pa čak i da građani preuzmu ovo poskupljenje od 12% , i da je to čak i ok slijedi logično pitanje – želite da do 2026 povečate broj zaposlenih za nekoliko stotina a pri tome je prilično jasno da do tada , prema istim dokumentima, neće biti postavljen ni jedan solarni panel.

S druge strane, imate čovjeka koji je pobjegao iz Zagreba, dakle pojedinac koji je povukao kapital iz Zagreba i on na FERKU dobiva dozvolu da gradi solarne elektrane i sad pogledajte jedan čovjek i 4000 zaposlenih koji kažu da imaju viziju. Koju viziju? Čega viziju? Ovo je dakle sunovrat “ javno konstatuje Almir Bečarević.

O svim ostalim nelogičnostima i opasnostima koje čekaju „Elektroprivredu“, izvjesno gubljenje energetske suverenosti te sve posljedice koje to donosi pogledajte u kompletnom razgovoru.