Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda redovni polugodišnji izvještaj podnijeli su Graciela Gatti Santana i Serge Brammertz, predsjednica i tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, tijela koje je osnovano 2010. kako bi dovršilo rad Međunarodnih krivičnih sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju.

Sutkinja Gatti Santana istaknula je kako je ciklus pravde potreban za suočavanje s nasiljem i zločinima dug i zahtijeva stalnu podršju, prenosi HRT.

Aktivni postupci

U proteklom dvogodišnjem razdoblju aktivni postupci u ključnim slučajevima su okončani i mehanizam je završio svoju tranziciju u istinski rezidualnu instituciju.

U skladu s vizijom Vijeća sigurnosti UN o smanjenju uloge i veličine Mehanizma, budžetski zahtjevi tog tijela u posljednje su dvije godine smanjeni za više od 25 posto, a do decembra bi trebalo gotovo prepoloviti broj zaposlenih u toj instituciji.

Tužitelj Serge Brammertz je kazao kako je svih 253 optuženih na Međunarodnim sudovima za Ruandu i bivšu Jugoslaviju za ratne zločine, zločine protiv čovječanstva i genocid součeno s odgovornošću za svoja djela, te da je problem bjegunaca bio najveći izazov za tužilaštvo.

Izvjestio je o ulozi državnih sudova u dovršetku procesa privođenja pravdi počinitelja.

U protekle dvije godine Mehanizam je dobio više od 600 zahtjeva za pomoć država članica koje istražuju ili vode postupke.
Genocid u Srebrenici

"Iako su međunarodna pravosudna tijela i tijela za ljudska prava utvrdila neke slučajeve genocida nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici jedini je slučaj koji je utvrdio Međunarodni sud pravde, jedno od glavnih tijela UN zaduženo za donošenje pravno obvezujućih odluka o odgovornosti države.

Utvrđeno je da je Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici, a da Srbija nije ispunila obvezu da ga spriječi, kao ni da kazni njegove počinitelje, konkretno generala Ratka Mladića", rekao je pred Vijećem sigurnosti ambasador Hrvatske pri UN Ivan Šimonović.

Izrazio je žaljenje što je predsjednica mehanizma pred Vijećem sigurnosti još jednom morala pokrenuti pitanje propusta Srbije da uhiti i prebaci u Haag Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za zastrašivanje svjedoka u postupku protiv Vojislava Šešelja.