Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec mart 2024. iznosila je 1.335,00 KM.

Ekonomski analitičar Igor Gavran za Hayat.ba je kazao da je evidentno da se razlika između potrošačke korpe i prosječne plaće u FBiH već duže vrijeme samo dodatno povećava.

- Iako je bilo nekih povećanja i prosječne plaće, bilo je i nekih povećanja primanja, potrošačka korpa raste mnogo brže, procenti su mnogo viši od onoga što vidimo kao zvaničnu inflaciju, i stanje je sve gore. To kako građani izdržavaju i preživljavaju je u sferi "vjerovali ili ne" s jedne strane, a s druge strane je objašnjenje u našoj dijaspori. Ogroman broj građana se iseljava, a onda šalju novac članovima porodice. U BiH je to jedan značajan faktor ostvarenja tih prihoda, odnosno razloga zašto građani sa mnogo manjim prihodima i dalje preživljavaju - pojašnjava.

Govori da država ništa ne radi na suzbijanju inflacije i da se to vidi. Jedino što je vlast uradila jeste marketinška akcija "zaključavanja cijena".

- Vidimo da fiskalna reforma koja je trebala omogućiti da praktično svi u Federaciji imaju veća primanja, posebno oni sa minimalnim plaćama, se odugovlači, odgađa i ne provodi. To direktno povećava jaz između potrošačke korpe i primanja. Vidimo da penzioneri u očajanju stalno traže neka povećanja i ona se uglavnom ne dešavaju ili su preniska. Sve su to obaveze koje bi vlast mogla činiti a ne čini. Vdimo da su neke kompanije ostvarile enormnu dobit u periodu inflacije, da banke ostvaruju enormnu dobit, da su su neki trgovci imali cijene daleko iznad nivoa troškova, i vlast ni na koji način nije reagovala. Njima je odgovaralo da im se slijevaju prihodi od većeg PDV-a i drugih poreza. Akcija takozvanog "zaključavanja cijena" sa minimalnim i skoro nikakvim efektima, više je kao pranje svoje savjesti i kao direktna pomoć trgovcima da i oni na neki način operu svoju savjest i lakše prodaju robu sa zaliha - smatra.

Kakve će cijene biti u budućnosti teško je prognozirati, govori Gavran. Obzirom da smo sve bliži izborima i u tom periodu imamo poteze koji služe isključivo marketingu.

- Ako stvarne mjere do sada nismo imali, ako se nešto poput fiskalne reforme i dalje odgađa i ne shvata se koliko je važno, onda nisam optimista ni u narednom periodu da će se išta od ovoga mijenjati, osim u smislu da će potrošačka korpa i dalje rasti, a da primanja to neće pratiti - rekao je Gavran za naš portal.