Pod novim imenom, "SDS - volja naroda“, najveća opoziciona stranka u RS-u izaći će na lokalne izbore u oktobru. S novim imenom nadaju se i novim biračima koji će im ukazati povjerenje. Međutim, još je otvoreno pitanje koga će podržati u Banjaluci: Draška Stanivukovića ili Jelenu Trivić, s obzirom na to da je sada već izvjesno da svog kandidata za gradonačelnika neće imati. Konačna odluka o tome, ma kakva ona bila, prijeti da izazove nove turbulencije u banjalučkom ogranku stranke.

- Kada tu odluku i donesemo, ona ne treba da bude konačna niti treba da bude usmjerena samo u jednom pravcu, već će ona ovisiti o samoj podršci tom kandidatu koju je dobio od SDS-a, tako da Gradski odbor može tu odluku i preinačiti. Nećemo kalkulisati nego ćemo tražiti interes SDS-a u podršci za kandidata gradonačelnika - poručuje Željko Raljić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banja Luka.

Da će se, ipak, kalkulirati do samog kraja jasno je bilo još u aprilu, kada je predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio da ne postoji šansa za dogovor između opozicionara o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Banje Luke. I Trivić i Stanivuković nadaju se podršci SDS-a.

- Sa svoje sam strane učinila ono što je do mene, profilišući svoje politike na vrijednostima na kojima sam bila i 2020. i 2022. Ne vidim drugi razlog zašto bi politike koje zastupam bile problematične. SDS-u to nisu politike nego drugi neki faktori, ali iskreno očekujem da dobijem tu podršku - kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

- Optimističan sam, vjerujem u to iz razgovora svih da će saradnje biti i u budućnosti i da se kao gradonačelnik mogu osloniti i na kapacitete PDP-a, ali i SDS-a – do sada je vrijeme tako pokazalo - smatra Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka.

Do problema s CIK-om, SDS je zastupao tezu da kao najjača opoziciona stranka mora imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. To bi i bilo „najelegantnije“ rješenje kojim bi izbjegli svrstavanje na jednu ili drugu stranu, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

- Sada je otvoreno da li će oni nastupiti sa svojim kandidatom, što bi im možda i bilo najbezbolnije rješenje, jer svaka druga podrška ili opredjeljivanje za jednog ili drugog kandidata sasvim sigurno će im donijeti određene probleme - smatra ona.

A problema SDS ima na pretek, jer plaćaju cijenu prethodnog nedjelovanja, što će ih koštati jednog dijela glasača kod kojih to neće biti blagonaklono prihvaćeno i koji promjenu imena stranke tumače kao jednu vrstu odricanja od identiteta koji se vezuje za njih.