Predsjednik Francuske Emmanuel Macron raspisao je vanredne parlamentarne izbore kasnije ovog mjeseca nakon velike pobjede nacionalnog skupa njegove rivalke Marine Le Pen na izborima u Evropskom parlamentu, piše BBC u analizi rezultata nedeljnih izbora za Evropski parlament.

Stranka krajnje desnice je na putu da osvoji 32% glasova, pokazuju izlazne ankete, što je više nego dvostruko više od predsjednikove Renesansne stranke.

Najavljujući raspuštanje parlamenta, on je rekao da će se dva kruga glasanja održati 30. juna i 7. jula, nekoliko sedmica prije Olimpijskih igara u Parizu.

Macron je donio dramatičnu i iznenađujuću odluku u televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate sat vremena nakon što su glasanje zatvoreno i proglašene izlazne ankete na izborima za EU u Francuskoj.

Njegova odluka uslijedila je nedugo nakon što je 28-godišnji vođa Nacionalnog skupa Jordan Bardella otvoreno pozvao predsjednika da raspiše parlamentarne izbore.

"Čuo sam vašu poruku", rekao je predsjednik francuskim glasačima, "i neću je pustiti bez odgovora."

"Francuskoj je potrebna jasna većina u spokoju i harmoniji", rekao je on, dodajući da se ne može pomiriti s napretkom krajnje desnice "svuda na kontinentu".

Sada jedva dvije godine nakon svog drugog predsjedničkog mandata, Macron već nema većinu u francuskom parlamentu, i iako ovo evropsko glasanje u teoriji nema nikakvog utjecaja na nacionalnu politiku, on je jasno odlučio da bi nastavak njegovog mandata bez novih konsultacija bio preveliko opterećenje za sistem.

Predstojeći parlamentarni izbori takođe neće uticati na Macronov posao, jer su oni odvojeni od predsedničkih izbora, a njegov predsednički mandat traje još tri godine.

Le Pen, koju je Macron dvaput porazio na predsjedničkim izborima, odmah je reagovala, rekavši da je njena stranka "spremna da vrši vlast, spremna da stane na kraj masovnoj imigraciji".

Emmanuel Macron raspisuje vanredne izbore nakon rezultata izbora za EU

Raspisivanje vanrednih izbora veliko je iznenađenje za zemlju i veliki rizik za predsjednika Makrona.

Mogao je drugačije reagovati. Mogao je samo da nastavi, objašnjavajući masivnu pobjedu krajnje desnice kao evropsku aberaciju koja će biti ispravljena na važnijim izborima.

Mogao se povjeriti predstojećem Evropskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i prije svega Olimpijskim igrama u Parizu kako bi na nekoliko mjeseci odvratio ljude od politike.

To je svakako bio način na koji je pariški komentarijat mislio da će on pobijediti svoju stranku.

Ali može se samo pretpostaviti da je predsjednik to vidio i unaprijed planirao svoj odgovor.

Marine Le Pen i Jordan Bardella već su slavili veliku pobjedu prije Macronove objave.

Naravno, rezultat je bio skoro tačna replika anketa, tako da bi imao dovoljno vremena da razmotri svoje mogućnosti.
Činjenica je da je zaglavio

Bez većine, prolazak bilo kog zakona u Narodnoj skupštini je već borba. S obzirom da je većina zemlje sada tako jasno protiv njega, svaki novi zakon – na primjer predstojeći budžet – mogao bi se pokazati eksplozivnim.

Dakle, on je popucao radi "jasnoće". Ako Nacionalni skup ima glasove onda, kaže, treba im dati priliku da vladaju.