Liga arapskih država (LAS) više ne smatra šiitsku stranku Hezbollah terorističkom organizacijom, javile su dnevne novine Al-Akhbar ,pozivajući se na izjave pomoćnika generalnog sekretara LAS, Hossama Zakija, na sastanku u Bejrutu s Mohammadom Raadom, vođom parlamentarne frakcije Odanost otporu.- Liga je odlučila da skine terorističku oznaku s Hezbollaha, jer ta stranka igra ključnu ulogu u sadašnjoj politici i budućnosti Libana – izjavio je egipatski diplomata, a prenose novine.

To je bio prvi susret Zakija i Raada od 2016. godine, kada je, na inicijativu Saudijske Arabije, šiitsku stranku Arapska liga označila kao terorističku organizaciju. Hezbollah je optužen za promicanje iranskog uticaja na Bliskom istoku i za miješanje u unutrašnje poslove Iraka, Jemena, Libana, Sirije i arapskih zemalja Zaliva.

U razgovoru s novinarima u Bejrutu, egipatski diplomata je istakao da njegova posjeta ima za cilj da izrazi solidarnost regionalne zajednice s Libanom i njegovim narodom u ime generalnog sekretara LAS, Ahmeda Aboul Gheita.

- Vojna eskalacija na jugu predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost i stabilnost, ne samo u Libanu, nego i širom Bliskog istoka, posebno ako se sukob prelije - kazao je Zaki.

Diplomata je naglasio potrebu da se sve strane pridržavaju rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a "kako bi se situacija obuzdala". Prema riječima diplomate, međunarodna zajednica "mora insistirati na okončanju rata koji bjesni u pojasu Gaze, koji će zaustaviti konfrontaciju u južnom Libanu".

Pomoćnik generalnog sekretara LAS pozvao je libanske političare da stave nacionalne interese iznad ličnih ambicija i da što prije izaberu novog predsjednika, čije je mjesto upražnjeno u proteklih 19 mjeseci, prensi TASS.