- Ako nema dijaloga između Beograda i Prištine, obje strane trpe štetu. Ako jedna strana, u ovom slučaju albanska, odbija da sjedne za sto i pregovara to je onda klasična opstrukcija dijaloga. Ostaje nejasno zašto se Kurti nije sastao sa predsjednikom Srbije, budući da je nakon svakog sastanka sa njim Priština dobijala po novi komad nezavisnosti. I baš zbog toga se može reći da je Azem Vllasi u pravu kada kaže da je kosovski premijer Albin Kurti pogriješio što se nije sastao sa Vučićem u Briselu - ocjenjuju sagovornici beogradskog Danasa.

Advokat i poznavalac političkih pitanja Azem Vllasi, rekao je da je premijer Kosova Albin Kurti pogriješio što se nije sastao sa Vučićem uz posredovanje Borrella i Lajčaka. On je naveo da Borrell krivi Kosovo i to nije trebalo da se desi.

Prema Vllasijevim riječima, Kurti je na sastanku morao da saopšti Vučiću svoje zahtjeve.

- Kurti je pogriješio što se nije sastao sa Vučićem, jer mu je Borrell rekao da kosovska strana nije spremna. Dijalog ima smisla samo ako je za normalizaciju odnosa i ako se završi dogovorom. Nema konačnog sporazuma bez uzajamnog priznavanja - rekao je Vllasi u emisiji na TV 1.

Slobodan Ilić, zastupnik Stranke centra, smatra da Vučić i Kurti sve rade u dogovoru, sve ostalo što se dešava u javnosti i u takozvanim pregovorima u Briselu je predstava za njihove unutrašnje potrebe, tako da je potpuno nebitno da li su se sada sastali ili ne.

- Oni su u stalnoj komunikaciji i sve rade sinhronizovano, nažalost sve što rade je isključivo na štetu srpskog naroda i države, a najviše strada naš narod na Kosovu i Metohiji, koji je izložen svakodnevnom teroru tzv. prištinskih vlasti. Zbog toga je sve manje Srba na KiM,a to jeste njihov zajednički cilj - navodi Ilić.

Azem Vllasi kritikovao Albina Kurtija: Pogriješio je što se nije sastao sa Vučićem

Sličan stav ima i Pavle Grbović, lider i zastupnik Pokreta slobodnih građana u Skupštini Srbije koji ističe da je najpogrešnija stvar koju političari iz Beograda i Prištine mogu da urade jeste da ne razgovaraju.

- Međutim moramo da budemo svesni činjenice da Kurti i Vučić to ne rade već godinama. To što se s vremena na vreme nađu u istoj prostoriji ne znači da razgovaraju, već da i jedan i drugi pokušavaju da dokažu medijatorima da je krivica za katastrofalno stanje na Kosovu na onom drugom. To je inftantilno ponašanje od kog štetu trpe i Srbi i Albanci, ali i ceo region koji umesto da koristi priliku da ubrzano napreduje ka članstvu u EU gubi dragoceno vreme i još više nazaduje - navodi Grbović.

Prema njegovim riječima Vučić i Kurti su najveći krivci za to jer im je jedina ambicija kako da učvrste ličnu vlast, a da ne naprave nijedan hrabar potez i iskorak.

- Zbog toga koliko god se međusobno ne uvažavali i nemali simpatija jedan za drugoga, jasno je da jedan drugome stalno čine uslugu time što izazivaju veštačke krize u kojima se populisti najbolje snalaze i u kojima pronalaze opravdanje da ne učine apsolutno ništa - ocjenjuje Grbović.

Aleksandar Olenik, član Predsedništva LSV Vojvođani, napominje za Danas da ako jedna strana, u ovom slučaju albanska, odbija da sjedne za sto i pregovara to je onda klasična opstrukcija dijaloga.

- Ako nema dijaloga, obe strane trpe štetu, tako da se može reći da je gospodin Vlasi u pravu. Isto tako, građanima Kosova i Srbije je u interesu da do sporazuma dođe, ali nisam siguran da je to i intres pregovarača. Stiče se utisak da i Beogradu i Prištini više odgovara zamrznuti sukob i to samo zbog unutrašnjih političkih borbi za ostanak na vlasti- navodi Olenik.