Profesorica Tehnološko-metalurškog fakulteta dr. Ljubinka Rajaković iz Srbije otkrila je najveću zabludu, a ujedno i opasnost čuvanja hrane u plastičnim posudama, naročito onim od sladoleda, koje sudove moramo odmah da bacimo ako se ogrebu, ali i u čemu se hrana kuha, a u čemu čuva u frižideru.

Što se tiče plastike, obavezno pogledajte oznaku. Svaka od njih ima određeni broj - 2, 4 i 5 je dobra. Bisfenol A je vrlo neprijatna supstanca, ta jedinjenja su zamjena za hormone, sintetički estrogen. Ako ga unesete oni naprave dar-mar u organizmu i utiču na gojaznost, sterilitet i nervni sistem. Svi griješimo kod flašica za vode, proizvođač se tu sam ogradio i rekao jednokratna upotreba i to poštujte.

Plastične posude od sladoleda, obično operemo i onda tu stavimo hranu, ali to se ne preporučuje - to su plastične posude za jednokratnu upotrebu. Jedino je bezbjedno upotrebiti plastiku koja ima oznaku BPA FREE, ali su one malo skuplje.

Ono što nam se često dešava - Ako je plastična posuda oštećena od noža, viljuške, iste sekunde je bacite. Nikako je nemojte čuvati u tom slučaju, te ljuspice mogu da dospeju u organizam. Još jedna važna stvar, ta plastika je rastvorna u alkoholu i ne preporučujem nikako alkohol u plastici, samo staklo.