Festival Baščaršijske noći počinje 1.7 a Zooster, Nermin Puškar, Amira Medunjanin, Damir Avdić... samo su neka od imena koja će nastupiti na 28.izdanju festivala.

Ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Kenan Magoda kazao je da se u Sarajevu može osjetiti šarm orijenta i moderne Evrope.
- Drago mi je da držimo tradicionalne vrijednosti i da damo priliku mladima, oni su budućnost. Imamo mlade umjetnike. BKC je jedan od najznačajnijih institucija kulture i njihov rad se ne može zanemariti. Baščaršijske noći su kruna - rekao je.

Baščarsijske noći 2024: Objavljena imena učesnika na festivalu

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić kaže da je Baščaršija, kao i što joj sam naziv kaže, srce BiH i logično je da istina kojoj pripada Baščarsija je dio događaja.

- Sve je raznovrsno, od programa za mlade, ali i one starje koji su nostalgični za nekim vremenima. Stari Grad nije industrijska zona, nemamo fabrika, najviše je falilo turistima sadržaj da osim razgledanja nešto i čuju. Poslije toga dolazi i SFF, pune će ulice Starog Grada da budu u ovim mjesecima. Sigurno da zatvaranje ovih novih će biti predivno uz koncert Amire Medunjanin - kaže.

Baščarsijske noći 2024: Objavljena imena učesnika na festivalu

Direktor BKC-a Jasmin Duraković istakao je da im je zadovoljstvo da najave manifestaciju vina.

- Festival kulture Sarajeva da za publiku nađemo sve vrste sadržaja. Osim tradicionalnih programa, umjetničkih formi od sevdaha, rocka, jazza, intencija je da pokušamo uključiti mlade ljude da ih vežemo za svoje programe da na događaje dolaze svi. Upravo tako imamo iskorak otvaranje mlade scene mladih bendova koji će razvijati novu scenu, da se stvara kreativni hub gdje će svi dobiti svoj prostor a da se uvezuju - rekao je Duraković.

(M.R.)