Sigurnost snabdijevanja strujom u glavnom gradu Austrije je izuzetno visoka, iako vanredne situacije nije moguće u potpunosti isključiti.

Kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja u hitnim slučajevima, Grad Beč u saradnji s organizacijama za hitne intervencije i komunalnim preduzećima, redovno provodi različite krizne scenarije.

Pravovremene informacije i edukacija ključni su za pripremu stanovništva. Zbog toga je grad producirao seriju podcasta pod nazivom „Nestanak struje i prevencija“, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

U epizodama od po otprilike 30 minuta, energetski tehničari, krizni menadžeri i stručnjaci za civilnu zaštitu iz Austrian Power Grid (APG), energetskog preduzeća Wiener Netze i Grada Beča razgovaraju o važnim temama. Epizode s naslovima „Koliko je vjerovatan nestanak struje?“, „Šta se dešava kada nestane struje?“ i „Kako osigurati svoje domaćinstvo za krizne situacije?“ dostupne su online, na Apple Podcasts i Spotify.

Gradske vlasti su, zahvaljujući svojim organizacijama za hitne intervencije i sigurnim javnim uslugama, veoma dobro pripremljene za krizne situacije.


Namjera je senzibilizirati građane za temu nestanka struje, bez stvaranja panike. Priprema, kako tvrde, nikada nije pogrešna, navodi se u saopćenju.