Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u oproštajnu posjetu otpravnika poslova Ambasade Kraljevine Belgije u BiH Benjamina Sturtewagena.


Tokom srdačnog razgovora, Bećirović je istakao da je otpravnik poslova Ambasade Kraljevine Belgije u BiH Benjamin Sturtewagen, tokom mandata u našoj državi, dao veliki doprinos jačanju dobrih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Belgije. Istaknuto je da će se i u narednom periodu raditi na jačanju veza dvije države, posebno u oblasti ekonomije. U tom kontekstu, sagovornici su se složili da će ponovno otvaranja Ambasade Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini dodatno ojačati bilateralne veze.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao i na podršci usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Također, ukazano je na važnost zvanične posjete Bećirovića Kraljevini Belgiji krajem marta ove godine, tokom koje je razgovarao s kraljem Belgijanaca Philippeom, premijerom Kraljevine Belgije Alexanderom De Croom i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib.

Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz njegovog kabineta.