Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom u predsjedničkoj palati Vila Vodno, javlja Anadolu.

Bećirović i Siljanovska Davkova najavili su jačanje saradnje dvije države, te su naglasili da je zajednički interes ubrzanje procesa prijema u EU.

Siljanovska Davkova je naglasila da će Sjeverna Makedonija podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom EU i NATO putu. Istakla je da potpuno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Bećirović je rekao da su unapređenje međudržavnih odnosa i snaženje regionalne saradnje ključni za stabilnost i ekonomski napredak regije. Naglasio je da su strateški vanjskopolitički ciljevi države Bosne i Hercegovine ulazak u NATO i EU.

Razgovarajući o odnosima Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, najavljeno je da će se uložiti dodatni napori kako bi se unaprijedili odnosi dvije države.

Istaknuta je važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Između ostalog, naglašena je važnost jačanja saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

Razgovarano je o odnosima dvije države i današnjem Samitu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Skoplju.

Novi sastanak Bećirovića i Siljanovske Davkove uslijedio je nakon što su u utorak, 11. juna, razgovarali o odnosima dvije države u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu.