Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u srijedu, 26. juna u 18 sati održat će novi sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija).

Na sastanku, koji se održava na inicijativu predsjedavajućeg Bećirovića, učestvovat će i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Kako Fena saznaje u Predsjedništvu BiH, na sastanku u srijedu razgovarat će se o političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, u svjetlu najnovijih antidejtonskih aktivnosti i tendencija. Inače, treba reći da je ovaj sastanak dio sveukupnih vanjskopolitičkih aktivnosti predsjedavajućeg Bećirovića, s ciljem argumentiranog informiranja međunarodne zajednice o stanju u Bosni i Hercegovini.

Bećirović u srijedu s ambasadorima Kvinte, EU i visokim predstavnikom


Također, riječ je o novoj praksi koju je u Predsjedništvu BiH uveo Bećirović, a koja podrazumijeva da se u Predsjedništvu BiH razgovara s ambasadorima Kvinte, EU i visokim predstavnikom međunarodne zajednice. Ne treba zaboraviti da su od pet članica Kvinte četiri države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, zajedno s Evropskom unijom kao specijalnim pregovaračem.Podsjetimo, na prethodnom sastanku predsjedavajućeg Bećirovića s ambasadorima država članica Kvinte u aprilu ove godine, Bećirović je jasno poručio da Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, te da sankcioniranje antidejtonske i antiustavne politike mora biti odlučnije.