Slavne manekenke i sestre Bella i Gigi Hadid palestinsko-nizozemskih korijena, donirale su milion dolara humanitarnim organizacijama koje pružaju pomoć djeci i ostalom stanovništvu u Palestini.

Organizacije kojima je novac namijenjen su “Heal Palestine”, “Palestine Children’s Relief Fund”, Svjetska centralna kuhinja i Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), prenosi BBC.

Britanski javni servis navodi da je otac sestara, palestinski tajkun na tržištu nekretnina Muhamed Hadid, kao i da su one i ranije izražavale podršku za ljude pogođene napadom Izraela na Palestinu. Bella Hadid je u maju na Instagramu objavila da se osjeća ”razorenom zbog palestinskih žrtava i nedostatka empatije svjetskih vlada prema njima”.

Donacije su uslijedile nakon serije fotografija Belle Hadid na filmskom festivalu u Cannesu prošlog mjeseca, gdje se pojavila u haljini inspiriranoj kefijom.

Podsjećamo, mnogi su zamjerili Belli što se nije odmah oglasila povodom sukoba Izraela i Hamasa. No, nakon toga je priznala da se nije osjećala sigurno jer je dobijala prijetnje smrću.

- Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu - između ostalog je navela. Kao što je poznato Bellin otac je rođen u Nazarethu te ju je tokom Nakbe bio primoran napustiti s ostatkom porodice.

- Ovo je Bidenov rat protiv Palestinaca. On će biti na sudu sa ostalim cionističkim kriminalcima. Proganjat ćemo ih kao što su oni proganjali naciste - napisao je ranije na Instagramu.