Možda, Milorad Dodik, na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu i nije od Vučića dobio javnu podršku za najavljeno „razdruživanje“ u BiH, ali sve što je izrečeno ili „bačeno na papir“ u vidu Deklaracije - vodi baš prema tom scenariju!

Piše: Faruk Kajtaz/ Iza scene

„Kvaka“ je u suštini... a ne u formi. U onom što se zaista misli u odnosu na ono što se šturo i potiho izgovara. Bez dodatnih pojašnjenja i više prijeko potrebne jasnoće.

Ali, bez obzira na raznorazne političke ili jezičke začkoljice ili maštovita tumačanja - ovakva ili onakva – usklađeno djelovanje jedne državne vlade i vlade jednog entiteta susjedne države, koji nema međunarodno-pravni subjektivitet je dovoljan dokaz na šta se zapravo mislilo i čemu se „teži“.


Radi se o direktnom udaru na suverenitet BiH, jer ukoliko će Banja Luka i Beograd usaglašavati stavove i djelovati zajedno – šta je to, ako nije očigledno otimanje suvereniteta i nedjeljivosti vlasti u BiH?

Suština ovog Svesrpskog sabora, dakle nije u najavama ili nekavim očekivnjima hoće li ili neće Vučić podržati Dodika, već u jasno zacrtanom putu, na kome je Sabor samo jedna od dionica. Ova krivudava „saobraćajnica“ nije započela saborovanjem u Beogradu ovog vikenda... već puno, puno ranije.

Još u vrijeme kada su Vojislav Šešelj i njemu slični počeli, a Milošević nastavio sa nastojanjima da se „pređe preko Drine“. Bez obzira na cijenu koju treba platiti u svojim, a posebno tuđim životima!

Razlika je sada samo u bitnim „detaljima“.

Nekada se išlo najgrubljom mogućom silom... tenkovima i haubicama, etničkim čišćenjem i Genocidom, dok se danas jaše na deklaracijama, negiranjima presuđenih zločina i čekanjem povoljnog međunarodnog trenutka.

Dodik je loš, a Vučić „dobar policajac!“. Jedan urla i prijeti – drugi nudi cigarama.

Radi se o svojevrsnom izvedbenom planu stvaranja „Srpskog sveta“ odnosno Velike Srbije. Beograd će, naravno, uzeti sve što bude mogao ili što mu se samo ponudi, ali glavni cilj je razvaljivanje BiH i otimanje jednog dijela njene teritorije!

Sve ostalo je samo scenografija za loš politički dramski komad. Geopolitička „privaga“, kako bi se sakrili stvarni razlozi i ciljevi.

Usaglašavanje Banja Luke i Beograda mimo Sarajeva sve je samo ne naivan dokument. Radi se o probnom balonu i jednoj od faza procesa, koji je pažljivo planiran.

Zbog toga Vučić i nije javno podržao Dodikovo „razdruživanje“, ali je kristalno jasno šta o tome misli. O čemu sanja...

Ono što Vučić „pakuje“ samo je funkciji jednog te istog vrlo opasnog plana, čija je realizacija počela još prije više decenija... krug se (opet) zatvorio!