Čišćenje masnih mrlja zna da bude mukotrpan posao, pogotovo ako ga ne obavljate redovno. Domaćice najčešće posežu za hemijskim sredstvima, računajući da će tako najbrže i najefikasnije očistiti vrata od rerne.

Ipak, ovakva sredstva su skupa i imaju jak miris, koji može da se uvuče u unutrašnjost rerne, ali i da se “preseli” u hranu prilikom prvih nekoliko upotreba rerne poslije čišćenja. Da vam se to ne bi dogodilo, isprobajte prirodan način za uklanjanje masnih fleka s vrata rerne.

Spustite vrata od šporeta, po staklenom dijelu sipajte sloj sode bikarbone, a onda i malo tople vode. Smjesa koju ćete dobiti nalikovat će na gušću pastu. Ostavite da ova smjesa odstoji barem pola sata na vratima rerne, a onda uzmite komad aluminijumske folije, zgužvajte ga i njime energično izribajte stakleni dio.

Kombinacija sode bikarbone i tople vode učinit će da se masnoće rastvore, a ribanjem aluminijumskom folijom nećete oštetiti staklo, već ćete ga uglačati. Na kraju ovog procesa samo prebrišite stakleni dio vrata od rerne vlažnom krpom od mikrovlakana i ostavite da se osuši.