Bh. Džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić se kvalifikovale na Olimpijske igre u Parizu

Proslavljene bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić su se kvalifikovale za Olimpijske igre koje će se ovog ljeta održati u Parizu.

Cerić (33) i Samardžić (26) su ostvarile olimpijske norme, te su postale druga i treća predstavnica Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama. Uz njih, za sada je nastup na Olimpijskim igrama izborila samo još Lana Pudar.

- Džudo sport zasigurno ima najteže kvalifikacije za Olimpijske igre, kvalifikacije traju dvije godine i naši sportisti moraju da se potvrđuju kroz takmičenja kao što su Grand Prix, Grand Slam, Masters, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. To su ta takmičenja gdje oni skupljaju bodove. Mi smo toliko bili posvećeni tome i kao što vidite jedan smo od rijetkih saveza koji je uspio ostvariti dvije olimpijske norme na što smo uistinu ponosni. Vjerujem da će naše sportašice učiniti sve da se pripreme što bolje i da će dostojanstveno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na predstojećim Olimpijskim igrama - istakao je Branislav Crnogorac, počasni predsjednik Džudo saveza BiH i čovjek koji je zaslužan za brojne uspjehe bh. džuda u svjetskim i evropskim okvirima.

U prilog tome ide činjenica da je džudo jedan od rijetkih sportova koji je od samostalnosti BiH imao predstavnika na Olimpijskim igrama. Naime, od 1992. godine pa do danas BiH je na svim izdanjima Igara imala predstavnike u četiri sporta - atletika, plivanje, streljaštvo i džudo.

- Ponosni smo da smo svake Olimpijske igre imali naše predstavnike, to je samo znak da mi ne pričamo, da radimo i da se potvrđujemo našim rezultatima koji su evidentni od samostalnosti naše zemlje. Mi pravimo rezultate u kontinuitetu, zato što smo posvećeni, vrijedni, radni i zato što znamo raditi - istakao je Crnogorac.

Larisa Cerić će treći put braniti boje naše države na najvećoj svjetskoj sportskoj manifestaciji. Ona je u oba prethodna nastupa, 2016. godine u Riju i 2021. godine u Tokyju, zaustavljena u osmini finala.

- Ove posljednje tri godine su bile pravi rolerkoster uspjeha, neuspjeha, pobjeda, poraza, emocija, lijepih i ružnih trenutaka, ali sa ponosom mogu reći da sam ispunila normu za svoje treće Olimpijske Igre. Kada sam odlučila sa svojim trenerima Branislavom Crnogorcem i Arijanom Jahom da ćemo pokušati još jednom da se kvalifikujem i da probam da osvojim jedinu medalju koju nisam osvojila u svojoj bogatoj sportskoj karijeri, presudilo je to što se Olimpijske Igre održavaju u Parizu. Daleke 2009. godine sam u Parizu osvojila zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a u istom gradu svoju prvu Grand Slam medalju 2015. godine. Nadam se da će mi Pariz i ovaj put biti sretan i da ću uspjeti ostvariti svoju najveću želju. Posebno sam sretna što imam najbolje trenere, Branu i Arijanu, koji su svoj život posvetili džudo sportu i svojim sportistima. Iz godine u godinu hrabro koračamo naprijed kao jedan tim bez obzira na sve prepreke. Hvala vam na godinama bezuslovne podrške. Posebno me raduje činjenica da će Džudo savez BiH ove godine imati dvije predstavnice, Aleksandra čestitam ti na ispunjenoj ‘A’ normi za Olimpijske Igre. Ti si to zaslužila! - istakla je Larisa Cerić, jedna od najboljih sportašica Bosne i Hercegovine svih vremena.

Za Aleksandru Samardžić koja je do sada osvajala medalje na svjetskim i evropskim takmičenjima, nastup na Olimpijskim igrama u Parizu bit će debitantski, a to je ipak poseban osjećaj.

- Zvanično je, idem na svoje prve Olimpijske igre. Ove kvalifikacije su bile dug put koji je završio na najbolji mogući način. Prije svega želim se zahvaliti svojoj porodici, roditeljima i sestrama. Ne postoje riječi kojima mogu opisati koliko sam zahvalna Bogu što imam porodicu poput naše i koliko sam zahvalna vama što me ovoliko volite i podržavate. Vi ste moja najveća snaga i motivacija i bez vas apsolutno ništa ne bi bilo moguće. Hvala mojim najbližim saputnicima na ovom putovanju, Anđeli Samardžić, Toniju Miletiću i Larisi Cerić za svaki pređeni kilometar, svaki zajednički trening i razgovor podrške kad je bilo teško. Možda u Pariz idemo samo Lara i ja, ali ne sumnjajte da Anđela i Toni posjeduju jednak kvalitet i sigurna sam da je Los Angeles njihov. Svako ko se imalo razumije u ovaj sport zna da uz puno truda i rada, malo vjere i sreće, tamo je sve moguće - kazala je presretna Aleksandra Samardžić.

Olimpijske igre u Parizu se održavaju od 26. jula do 11. avgusta, a Cerić i Samardžić će se takmičiti na džudo turniru koji je na rasporedu od 27. jula do 3. avgusta.