Ako ste od onih koji obožavaju hljebove, peciva i domaće kolače, onda će vam ovaj savjet biti zlata vrijedan.

Znate i sami da je najvažnije da se umijesi dobro tijesto, a to ne polazi svima za rukom.

Imamo za vas savjete profesionalaca koji otkrivaju koje namirnice dodaju u tijesto da bi ono bilo bolje i prozračnije.

Postoje neke namirnice koje će u potpunosti transformisati tijesto i učiniti ga ljepšim, kako na oko, tako i kada je ukus u pitanju. A ono što je takođe sjajno je i to što će duže biti svježe.

Ove tri namirnice čine čuda za tijesto:

Skrob

Može značajno da poboljša strukturu tijesta i da ga u potpunosti promeni. Pored toga što pomaže da tijesto postane prozračnije i lakše, peciva u koja je ovaj sastojak dodat, ostaju i duže mekana. Skrob možete dodati direktno u brašno, a za standardnu porciju tijesta je dovoljno 30 grama. Iskusni pekari ga redovno ubacuju kada prave tijesto, prenosi Krstarica.

Griz

Zahvaljujući grizu tijesto će biti kvalitetnije i ukusnije, a ovaj sastojak je u stanju i da ga oslobodi od viška vlage koja često pokvari gotovo pecivo. Kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju svježa, a samo jedna kašika pravi tu razliku.

Mlijeko

Ukoliko radite sa kvasnim tijesto, tada kvasac obavezno pomiješajte sa mlijekom. Bitno je da ono ne bude ni vruće ni hladno, već toplo. Ukoliko kvasac pomiješate sa mlijekom a ne vodom, tijesto će biti ukusnije i imaće ljepšu boju, a zahvaljujući mlijeku, dobiće i prelijepu koricu.