Nakon blago rečeno nesigurnog, a za brojne demokratske birače, stratege i donatore upravo groznog nastupa američkog predsjednika Joea Bidena u televizijskom suočavanju s republikanskim protukandidatom Donaldom Trumpom, u Demokratskoj stranci je upaljen crveni alarm, ...

... dok se mnogi stratezi pitaju bi li stranka trebala pronaći nekog drugog kao svog kandidata, što bi bio dosad neviđen potez.

Ali, Biden, kao njegova kampanja, koja nastoji opravdati njegov loš nastup i umanjiti nastalu štetu, za sada nastavlja dalje. Nakon suočavanja otputovao je na predizborni skup u Raleigh u Sjevernoj Karolini, gdje je održao govor. Kako piše BBC, nakon onoga što je pokazao tokom suočavanja, ulozi u Raleighu su bili visoki.

Na početku govora iz publike su se mogli čuti povici "još četiri godine".

Kako izvještava BBC, na pozornicu je stupio bitno drugačiji Biden od onog u suočavanju - govorio je, kako se navodi, snažno i, iako se nakašljao nekoliko puta, nije u njegovom glasu bilo promuklosti, koja je također zgrozila demokratima naklonjene promatrače već na samom početku suočavanja, a što je naknadno objašnjeno kao posljedica prehlade.

Biden je u govoru ustvrdio da je "ulog sama Amerika", upozoravajući da se SAD "nikada nikome ne pokoravaju - za razliku od drugih, mi ćemo se suprotstaviti diktatorima", rekao je, misleći na svog republikanskog protivnika Donalda Trumpa.

- Više od svega, očuvat ćemo, zaštititi, odbraniti našu demokratiju. To je ono što je na kocki na ovim izborima - poručio je, prenosi Jutarnji.

Biden se osvrnuo na sinoćnje suočavanje, ne priznajući nijednu od loših kritika koje je dobio njegov nastup.

- Ne znam šta ste vi radili sinoć, ali ja sam proveo 90 minuta na pozornici raspravljajući s tipom koji ima moralne stavove uličnog mačka - rekao je, ponavljajući jednu od rečenica koje je sinoć izgovorio protiv Trumpa.

Ustvrdio je da je Trump više puta lagao na pozornici te se osvrnuo na jedan od ključnih trenutaka u raspravi u kojem je Trumpa nazvao "naivčinom i gubitnikom". Rekao je da je Trump "lagao o tome koliko je dobar za veterane". "Moj sin je bio jedan od tih ljudi", rekao je, misleći na svog pokojnog sina Beaua, koji je služio u Iraku i umro od raka.

Biden i Trump u sinoćnjoj su se raspravi sukobili i oko ‘Roe protiv Wadea‘, presude iz 1973. kojom se štitilo pravo na pobačaj, a koja je poništena 2022. Biden je ponovio sinoćnju tvrdnju da Trump "misli da je poništavanje ‘Roe protiv Wadea‘ bila lijepa stvar, a ja mislim da je to bila noćna mora".

Zatim je obećao da će ‘Roe protiv Wadea‘ ponovno postati "zakon zemlje" ako on i potpredsjednica Kamala Harris budu izabrani.

Biden je također rekao nešto što bi se moglo pokazati najupečatljivijim trenutkom ovog govora, a tiče se zabrinutosti oko toga jesu li ga godine učinile prestarim za još jedan mandat. "Znam da nisam mladić - da konstatiram očito", rekao je uz ovacije odobravanja.

- Ne hodam tako lako kao prije. Ne govorim tako lako kao prije, ne raspravljam tako dobro kao prije, ali znam ono što znam - znam reći istinu, razlikujem ispravno od pogrešnog, znam kako raditi ovaj posao - poručio je. "Znam ono što milioni Amerikanaca znaju - kad te sruše, ustaneš", dodao je.


- Ne bih se ponovno kandidovao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao - ustvrdio je. "Životom i dušom mogu raditi ovaj posao, ulozi su preveliki", rekao je na kraju, dok su okupljeni uzvikivali: "Da, možeš Joe".

Tamošnji demokrati ocijenili su da je tek juni i da je dug put do izbora u novembru. Vjeruju da će debakl Bidena tokom suočavanja do tada biti davno zaboravljen, izvještava BBC.