Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da neće pomilovati svog sina Huntera, kojem se sudi u Delawareu zbog optužbi da je prekršio zakon koji zabranjuje uživateljima droga posjedovanje vatrenog oružja.
U intervjuu za ABC News odgovorio je "da" kada je upitan isključuje li pomilovanje za Huntera. Također je odgovorio "da" na pitanje hoće li prihvatiti presudu u suđenju koje je počelo ove sedmice.

Bude li osuđen po svim tačkama optužnice u Delawareu, Hunteru Bidenu prijeti do 25 godina zatvora iako optuženici u pravilu dobivaju kraće kazne, prema američkom ministarstvu pravosuđa. Huntera Bidena, kojemu je suđenje počelo u utorak, optužuje se da nije prijavio korištenje droga kada je 2018. kupovao oružje te da je nezakonito posjedovao oružje 11 dana u oktobru 2018. Izjasnio se da nije kriv.

Hunter Biden je prvi sin američkog predsjednika kojeg se krivično goni dok mu je otac na vlasti. Očekuje se da će se suđenje usredotočiti na višegodišnju zloupotrebu crack kokaina i ovisnost Huntera Bidena, o kojoj je javno govorio i koja je bila istaknuti dio njegove autobiografije iz 2021. naslovljene Beautiful Things (Lijepe stvari).

Američkoj okružnoj sutkinji Maryellen Noreika je na saslušanju prošle godine rekao da opojna sredstva nije konzumirao od sredine 2019. godine. Suđenje Hunteru Bidenu daje priliku republikancima da skrenu pažnju s problema s optužnicama republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, javlja Hina.