Joe Biden djelovao je izgubljeno i zbunjeno nakon što je završio govor na Sedmoj konferenciji o sakupljanju sredstava Globalnog fonda, pokazuju nedavno objavljene snimke.

Nakon svog govora na prošlogodišnjem događaju međunarodne organizacije za financiranje i partnerstvo, 81-godišnjak je otišao s podija prije nego što se osvrnuo oko sebe, naizgled nesiguran kamo da ide.

Činilo se da pita nekoga u publici što bi trebao učiniti sljedeće, prije nego što se nespretno motao po pozornici.

Izvršni direktor Globalnog fonda Peter Sands rekao je "Hvala, gospodine predsjedniče" s drugog podija, što je natjeralo Bidena da se naglo okrene prema njemu u očitom iznenađenju.

Kritičar Bidena i republikanski kongresnik Matt Gaetz podijelio je isječak na X-u, nekadašnjem Twitteru , u ponedjeljak, napisavši: "On to opet radi..."

I dalje se postavljaju pitanja o tome hoće li Biden moći izdržati još četiri godine u Ovalnom uredu, usred predsjedničke kampanje pune gafova.

Snimke koje su se naširoko dijelile na društvenim mrežama pokazuju kako Biden traži svoje mjesto kako bi sjeo dok su drugi dostojanstvenici ostali uspravni tokom ceremonije obilježavanja Dana D u Francuskoj u četvrtak.

U intervjuu za časopis TIME objavljenom ranije ovog mjeseca, predsjednik je pobrkao kineskog čelnika Xi Jinpinga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dok je razgovarao o carinama koje je nametnuo Pekingu.

Na pitanje hoće li carine povećati inflaciju, rekao je: "Ne, jer ovdje je dogovor. Postoji razlika. Putinu sam od samog početka jasno dao do znanja da - nisam, mi se ne bavimo... ".

Na trenutak je zašutio prije nego što je dodao: "Na primjer, Trump želi carinu od 10 posto na sve. To će podići cijenu svega u Americi".

Časopis TIME bio je prisiljen transkriptu intervjua dodati napomenu urednika, koja glasi: "Napomena urednika: Čini se da Biden ovdje misli na Xija, a ne na Putina".

Prošle sedmice u članku Wall Street Journala koji je citirao više od 45 republikanskih i demokratskih zastupnika i osoblja koji su podijelili svoja razmišljanja o Bidenovoj mentalnoj sposobnosti.

Članak je otkrio da postoji sve veća zabrinutost zbog Bidenove nemogućnosti učešća u privatnim sastancima.

Jedan je izvor o sastanku s predsjednikom rekao: "Niste mogli biti tamo i ne osjećati se neugodno.

Bivši predsjednik Zastupničkog doma republikanaca Kevin McCarthy dodao je: "Sastajao sam se s njim dok je bio potpredsjednik. Otišao bih kod njega kući. On nije ista osoba".

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates odbacio je tvrdnje kao "političku taktiku" intervjuiranih republikanaca. Dodao je kako je jasno da je predsjednica još uvijek "pametan i učinkovit vođa".

Ipak, mnogi simpatizeri demokratske stranke i samog Bidena su zabrinuti da bi upravo ovakvi gafovi mogli odnijeti prevagu na predstojećim izborima u novembru ove godine.