Produljenjem životnog vijeka u BiH kontinuirano raste i broj penzionera, odnosno korisnika starosne penzije.

Prema podacima UNFPA BiH (agencija Ujedinjenih naroda), pretpostavke su kako će do 2031. godine broj penzionera u BiH biti veći za 96.167. A kako bi mirovinski sistem optimalno funkcionirao, odnosno da bi se penzije mogle isplaćivati iz doprinosa, potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika.

Taj je omjer u BiH dosegnuo historijski minimum te već neko vrijeme na jednog penzionera dolazi manje od 1,2 radnika. Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje, za maj ove godine evidentirano je 447.389 korisnika penzije, dok je omjer zaposlenih i penzionera u ovom bh. entitetu trenutno 1,22 zaposlene osobe na jednog penzionera.

Kako je za novinsku agenciju Fena kazao glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić, od primjene novog Zakona o Mirovinsko-invalidskom osiguranju 2018. godine smanjen je broj zahtjeva za prijevremenu penziju te je sve manji broj novih korisnika invalidske mirovine. Također, manji je broj i novih korisnika porodične penzije, dok je izražen porast novih korisnika starosnih penzija.

Ono što je u posljednje vrijeme izraženo je i pojava da sve više umirovljenika radi, posebice u deficitarnim zanimanjima, gdje je teško naći stručne osobe, poput zdravstva i obrazovanja, piše Večernji List.