Bilo da je svježe narezan na kockice, posut ili utopljen u ulju, pokazalo se da redovno dodavanje malo bijelog luka u vašu prehranu održava nivo šećera i holesterola u krvi pod kontrolom.

Meta-analiza 22 prethodne studije koje su uključivale 29 randomiziranih, kontroliranih studija koje su proveli istraživači sa Univerziteta Southeast i Univerziteta Xizang Minzu u Kini potvrđuje da je konzumacija bijelog luka povezana s nižim nivoima glukoze i nekim vrstama molekula masti, piše Science Alert.

Glukoza i lipidi ključni su hranjivi sastojci za tijelo, osiguravaju energiju i temelj su širokog spektra građevnih elemenata. Moderne dijete često mogu povećati rizik od zdravstvenih problema. Brojni drugi načini života, od konzumacije alkohola do rutine vježbanja, također mogu utjecati na nivo šećera i masti u tijelu.

“Kod zdravih osoba, metabolizam glukoze i lipida je precizno reguliran”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

“Poremećaji metabolizma glukoze i lipida mogu dovesti do niza hroničnih bolesti, uključujući aterosklerozu, dijabetes i bolest masne jetre.”

S druge strane, bijeli se dugo povezivao s dobrim zdravljem, a prethodno je bio povezan s regulacijom lipida, kao i s razinom glukoze u izoliranim studijama.

Uzimajući istraživanje u cjelini, tim je potvrdio da su učinci ostali pozitivni. Utvrđeno je da oni koji su uključili bijeli luk u svoju prehranu imaju niži nivo glukoze u krvi, pokazatelje bolje dugoročne kontrole glukoze, više takozvanog ‘dobrog’ holesterola u obliku lipoproteina visoke gustoće (HDL), manje tzv. ‘ holesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL) i općenito niži kolesterol.

Zanimljivo, čini se da to nije utjecalo na razine triglicerida.

Podaci nisu dovoljno sveobuhvatni da dokažu direktan uzrok i posljedicu – da možemo samo žvakati više bijelog luka kako bismo izravno smanjili rizik od srčanih bolesti – ali udruženje snažno sugerira da bi obična biljka mogla biti ukusan način za upravljanje nivoom glukoze i lipida.

Više istraživanja i više fokusiranih studija moglo bi pomoći da se razjasni što se tačno ovdje događa. Pokusi obuhvaćeni meta-analizom trajali su od tri sedmice do godinu dana i uključivali su studije u kojima se koristilo nekoliko različitih oblika bijelog luka: sirovi bijeli luk, stari ekstrakt bijelog luka i tablete bijelog luka u prahu.

“Rezultati su pokazali da bijeli luk ima blagotvoran učinak na glukozu u krvi i lipide u krvi kod ljudi, a njihova je povezanost bila statistički značajna”, pišu istraživači.

Što se tiče razloga zašto ova povezanost postoji, smatra se da različiti aktivni sastojci u bijelom luku pomažu na različite načine, uključujući smanjenje oksidativnog stresa – vrste trošenja stanica koje može dovesti do problema kao što su kardiovaskularne bolesti.

Bijeli luk također uključuje antioksidativni spoj zvan aliin, koji je prethodno bio povezan s upravljanjem glukoze u krvi, lipida u krvi i crijevnog mikrobioma. Ovdje prikazane rezultate vjerovatno uzrokuje kombinacija učinaka.

Jasno je da naša prehrana uvelike utječe na naše izglede za zdravlje, na bolje ili na gore. Sada postoji više razloga da dodamo bijeli luk na popis namirnica koje bismo trebali uključiti u svoju prehranu.

“Studija daje nove ideje za razvoj prirodnih proizvoda protiv bolesti povezanih s metabolizmom glikolipida”, pišu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u Nutrients.