Drugi dan smo na našoj pustolovini po Istanbulu. Ovog dana smo posjetili Stari grad Istanbula, njegove poznate bazare, hanove, historijske znamenitosti koje svjedoče o davnim vremenima i čiju ostavštinu svaki stanovnik Turske čuva kao svoj život.
Veliki bazar ili kako ga svi znaju Kapali čaršija vrvi stranim turistima, ali i domaćim, a vreva ovog grada, čiji broj stanovnika iznosi 20 miliona, stalno je prisutna.
Proći Kapali čaršijom, a ne pazariti zlato, ćilim, hranu, slatkiše, kožu ili tekstil prosto je nemoguće.

Stotine prodavača vam se smiješe u želji da baš kod njih budete kupac. Satima možete ostati u ovom bazaru jer tokom obilaska Kapali čaršije potpuno izgubite pojam o vremenu. Šetajući bazarom ugledali smo poznatog turskog glumca iz serije "Ertugrul", ali nažalost, samo na slici u obliku jastuka.
U starom gradu nalaze se jedne od najimpresivnijih građevina svih vremena , a među njima i Aja Sofija.
U blizini Aja Sofije nalazi se čuvena Plava džamija ili Džamija sultana Ahmeda, svojevrsni simbol grada na Bosforu. Šest visokih minareta stražari nad islamskim pogledom na svijet, a trideset kupola čuva ljepotu drevnog zdanja koje postoji punih pet vjekova.
Hrana u svakom restoranu Istanbula je ista - tradicionalna! Ne spremaju se “moderna” jela. Specifičnost turske kuhinje su začini te paprika kao glavni sastojak u predjelu i glavnom jelu. Turci mnogo vole janjeće meso, pa se tako na svakom ručku servira komad janjetine, i uz papriku, naravno.

Kažu da vam treba mjesec da obiđete svaki sokak, svaku ulicu i mahalu Istanbula i da i tada ne biste uspjeli vidjeti sve njegove ljepote. Napoleon Bonaparte je jednom izrekao mudru izreku: „Ukoliko bi svijet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad.“
I da, za kraj, kako ga nazivaju Carigrad, Stambol ili Stambul jeste stjecište svih kultura i prostor na kojem se stvaraju bezvremenske uspomene koje će biti urezane u sjećanje svakog onog ko ga posjeti.
(T. Zerdo)