Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici zapravo ogolila stanje svijesti u Srbiji.
- Genocid u Srebrenici negira se svih ovih 30 godina otkada je počinjen. To je traumatska tačka za srpsku elitu koja na svaki način pokušava da negira činjenice i ponudi sasvim drugačiju priču, kaže Biserko za RSE.

Dodaje da je kampanja protiv Rezolucija o Srebrenici vrh poricanja genocida koji je eksponiran pred svjetskom zajednicom.
- Inače, u Srbiji se, posebno od 2012. sistematski kreira narativ, odnosno interpretacija ratova devedesetih, koji se svodi na to da su svi podjednako odgovorni za zločine i da je Srbija zapravo najveća žrtva jer se ne priznaje genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, kaže Biserko i dodaje:

- Zato Srbija ni na koji način neće u dogledno vrijeme priznati genocid u Srebrenici koji se nije desio iz čista mira već je bio produžena ruka Beograda. Meni se čini da je ova rezolucija u stvari reakcija Zapada i Evropske unije na poricanje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca, posebno Ratka Mladića.

Ona navodi da se to tako provokativno i otvoreno radilo da je Zapad morao na neki način da reaguje.