Bivša djevojka Huntera Bidena ispričala je poroti kako je on konzumirao crack "svakih 20-ak minuta" kad su se prvi put sreli. Sinu aktuelnog američkog predsjednika sudi se u gradu Wilmingtonu u Delawareu zbog optužbi povezanih s posjedovanjem vatrenog oružja u trenutku dok je koristio narkotike.

Zoe Kestan je upoznala Huntera tijekom "privatnog plesa" u striptiz baru u New Yorku. Na sudu je rekla kako je Hunter često podizao gotovinu za poslove s drogom. 54-godišnjak je optužen da je 12. oktobra 2018. svjesno lagao u federalnoj dokumentaciji kada je rekao da nije ovisnik kako bi mogao kupiti revolver i streljivo u trgovini oružjem u Wilmingtonu.

Tereti ga se i da je 11 dana ilegalno držao oružje. Mogao bi se suočiti s kaznom do 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim po sve tri federalne tačke u ovom slučaju. Izjasnio se nevinim. Očekuje se da će tužiteljstvo danas završiti dokazni postupak nakon što pozove još šest svjedoka.

Zaposlenik trgovine: Rekao sam mu da istinito ispuni obrazac

Među planiranim svjedocima su policajci države Delaware, agent DEA-e, forenzički stručnjak i Hallie Biden, ženom koja je bila u braku s pokojnim Hunterovim bratom, ali i u ljubavnoj vezi sa samim Hunterom, piše BBC.

Jučer je svjedočio Gordon Cleveland, bivši zaposlenik trgovine oružjem koji je Hunteru prodao oružje. Cleveland je istaknuo kako je rekao da Hunteru, kao i svim drugim kupcima, da "istinito" ispuni obrazac. Tužiteljstvo pokušava dokazati da je Hunter, koji je napisao memoare o svojoj ovisnosti o drogama, zlorabio crack u vrijeme kada je kupio oružje.

Tokom uvodnih riječi ranije ove sedmice, Hunterov advokat Abbe Lowell je kazao da je kupnja revolvera bila impulzivna odluka zbog nametljivog prodavača. Cleveland je priznao svoju reputaciju prodavača koji je mogao "prodati što god ima", uglavnom skupo, visokokvalitetno oružje.

Na sud je jučer stigla i optuženikova maćeha, američka prva dama Jill Biden. Sjedila je odmah iza Huntera, zajedno s njegovom suprugom Melissom Cohen Biden i agentom Tajne službe. Predsjednik Joe Biden boravi u Francuskoj na događajima kojima se obilježava 80. godišnjica Dana D.

Pokazane i fotografije

Kestan je detaljno opisala kako je Hunter konzumirao drogu tokom njihove veze. Rekla je kako je počeo pušiti crack "deset minuta" nakon što su se upoznali u striptiz klubu. Dodala je kako konzumirao drogu u luksuznim hotelskim sobama u New Yorku, New Jerseyju i Kaliforniji.

Ispričala je kako je Hunter "želio pušiti čim se probudi". Također je posvjedočila da ga je vidjela kako puši crack u Malibuu u Kaliforniji otprilike mjesec dana prije nego što je kupio pištolj. Tužitelji su poroti pokazali kompromitirajuće fotografije, uključujući i oni na kojoj Hunter sjedi u kadi i drži lulu za krek u ruci.

Kathleen Buhle, koja je bila udana za Huntera od između 1993. do 2017. i s njim ima tri kćeri, kazala je da je prvi put saznala za njegovu upotrebu droga 2015. nakon što je pronašla lulu za crack u pepeljari. Dodala je kako on "nije bio pri sebi" kad bi uzimao droge. Negativno je odgovorila na Lowellovo pitanje je li tokom 2018. vidjela Huntera kako se drogira.