Pojedina djeca na Tiktoku koriste jezive filtere kojima preuzimaju na sebe lik žrtava prošlogodišnjeg majskog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", prave selfije ili se snimaju.

Stručnjaci ocjenjuju da je zabrinjavajuće što se ovakve bizarnosti dešavaju. Apeluju na korisnike društvenih mreža da prijave profile koji koriste pomenuti filter, kao i one koji su ga kreirali kako bi što prije bio uklonjen.

“Djeci je stalo do mišljenja”

Psihoterapeut Marija Milenković smatra da je nedostatak empatije glavni uzrok jezivih dešavanja i da ćemo se s posljedicama tek susretati.

– Osjećajnosti nema kod djece zbog sveobuhvatne tranzicije novog doba. Empatija nedostaje i odraslima, a djeca su ogledalo društva u cjelini. Ona se ne pretvaraju, ispoljavaju ponašanje, nemaju neku vrstu kalkulacije da prikriju stvari. Novo doba nas otuđuje, imamo odsustvo razumjevanja, manje komuniciramo uživo i zato i imamo posljedice ovih razmjera – kaže Milenkovićeva.

Kako navodi, djeca sama ne mogu da shvate ozbiljnost.

– Možemo da kultivišemo društvene mreže, da zabranimo, osudimo i kaznimo i da ne dozvolimo da zlo nadvlada. Djeca sama ne mogu da shvate ozbiljnost jer ne mogu da razumiju emociju koja je prisutna u tragediji. Njima je stalo do mišljenja vršnjačke grupe, a pod njihov uticaj podlegnu djeca koja su zapostavljena, uskraćena im je pažnja te su zato prepuštena mrežama, naročito u ovom periodu kad nema škole – objašnjava ona.

Bizarno: Djeca na Tiktoku koriste filter sa likovima ubijenih učenika u Ribnikaru

“Prijavite takav sadržaj”

Jelena Radović, sociolog i stručnjak za društvene mreže, ističe da djeca preuzimaju modele koje su vidjeli.

– Oni koriste narativ koji se njeguje i nije vezan za pozitivne stvari, ne razmišljaju o posljedicama. Takav sadržaj na internetu treba što prije da se sankcioniše ne samo od strane drugih korisnika nego i od društvenih mreža. Kako bi mreža sankcionisala, moramo ga prijaviti. Pozivamo i djecu i roditelje na akciju da takav nedopustiv sadržaj prijave. Ovu vrstu nasilja sam nazvala nekrobuling i taj naziv predstavlja nasilje nad preminulima, nad žrtvama od strane korisnika društvenih mreža, a to su upravo ovakve situacije.

“Djeca vole da šokiraju”

A da je ovaj sadržaj strašan na više nivoa, rekla je za Kurir psiholog Dragica Mihajlović.

– Tiktok je mreža koja voli što bizarnije sadržaje i pravilo je da što je bizarnije, to je gledanije. To je mreža na kojoj djeca najlakše postaju popularna, u tinejdžerskim godinama ona vole da šokiraju, da budu primjećena i da se bave što bizarnijim stvarima. Upravo na tome dobijaju najviše sviđanja, to im je jedini cilj, da eksperimentišu, testiraju i pomeraju granice – objasnila je Mihajlovićeva i dodala da roditelji treba da preuzmu odgovornost za dijete i da se pozabave njime.

Bizarno: Djeca na Tiktoku koriste filter sa likovima ubijenih učenika u Ribnikaru

Kako prijaviti neprimjeren sadržaj

Svaki neprimjeren sadržaj na Tiktoku moguće je prijaviti.

Pored videa kliknite na strelicu i tada će vam se u donjem lijevom uglu pojaviti ikona zastavice ispod koje piše “prijava“.

Kada se klikne na to, otvoriće se više kategorija po kom osnovu prijavljujete taj video-zapis – od “nasilje, zlostavljanje i kriminalno iskorišćavanje“, preko “mržnja i zlostavljanje“, “opasne aktivnosti i izazovi” do “dezinformacije“.

I komentar na nekom videu se takođe može prijaviti, i to tako što uđete u komentare i kliknete na njega.

Potom će se pojaviti opcija “prijava“.