Izvoz oružja iz Bosne i Hercegovine gotovo se udvostručio u prva četiri mjeseca ove godine u poređenju s istim razdobljem 2023., pokazali su službeni podaci.

Sjedinjene Američke Države su navodno top odredište, prenosi The Defense Post.

Isporuke su iznosile 133 miliona konvertibilnih maraka (74 miliona dolara) ili gotovo 98 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023., pokazuju podaci Državne agencije za statistiku.

Agencija nije precizirala vrstu oružja i municije.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez nedavno je pohvalio ono što je nazvao "širenje industrije oružja".

Rekao je da lokalne tvornice proizvode municiju, uključujući "rakete i granate" koje se izvoze "po cijelom svijetu, od SAD Bliskog istoka i zemalja Evropske unije".

Lokalni mediji objavili su da se povećanje odnosi uglavnom na izvoz municije u SAD i Slovačku, ali i u Bugarsku i susjednu Srbiju.

U 2023. godini, izvoz oružja i municije iz BiH iznosio je ukupno 163 miliona eura, što je povećanje od 26 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje se podudara s ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru 2022., iako balkanska država nema kupoprodajni ugovor s Ukrajinom.

Međutim, nekoliko lokalnih medija nedavno je izvijestilo da dio municije završava na ukrajinskom frontu.

Televizija RTRS je citirala političkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, saveznika Kremlja, koji je rekao da njegov entitet sprečava "direktni izvoz" oružja i municije u Ukrajinu.

Tokom samita u februara u glavnom gradu Albanije, Tirani, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na hitnu isporuku oružja i municije njegovoj zemlji i govorio o želji svoje vlade da organizira "ukrajinsko-balkanski forum o odbrambenoj industriji".

Bh. tvornice oružja i municije osnovane su kada je zemlja bila dio komunističke Jugoslavije.

Prema procjenama stručnjaka, BiH je opskrbljivala polovinu vojnih kapaciteta bivše federacije.