Posljednjim sankcijama SAD pogođene su firme i pojedinci povezani sa vladajućim strukturama iz bh. entiteta RS. Tužilaštvo BiH se oglasilo navodeći kako se provjeravaju navodi o počinjenim krivičnim djelima pomenutih osoba i njihovih firmi sa crne liste SAD.

Dok Tužilaštvo provjerava navode, sa druge starne politika „nagrađuje“ firme koje se dovode u vezu sa vladajućim strukturama manjeg bh. entiteta RS. Poslovi koje su ove firme dobile višemilionske a jedna od njih je dobila čak poslove digitalizacije u našoj zemlji.

Na ovu temu je govorio predsjednik PDP-a Branislav Borenović u emisiji 'Istraga sedmice'.

-Pojedine firme su dobijale ogromne javne poslove. Jedna od njih je SIRIUS. Kako može da jedna firma pod sankcijama može da dobije posao digitalizacije. Imali smo i nedavno saslušanje direktorice Instituta za mjeriteljstvo gdje se pokušava monopolski riješiti mjerenje gledateljstva. Radi se o pogodovanju firmama koje su bliske vladajućim strukturama da dobiju poslove, u ovom slučaju 40 miliona KM. Među njima se dijele poslovi ko će šta raditi. Ovdje se radi o nevjetovatnoj sprezi politike i biznisa, a uporište im je u koruptivnim radnjama – kaže Borenović.