Košarkaši Boston Seltiksa pobijedili su Dalas Maverikse u petoj utakmici rezultatom 106:88, te tako osvojili titulu NBA lige (4:1 finalna serija).

Ovo je bila 18. titula prvaka za Seltikse u historiji i sada su ponovo usamljeni na prvom mjestu s jednom više od Lejkersa.

Razlika je rasla

Seltiksi su od samog početka dominirali i ništa nisu prepustili slučaju, pa su na poluvremenu već imali 21 poen prednosti, a razlika je rasla i do 26 poena.

Do pobjede u ovoj utakmici vodio ih je Džejson Tejtum s 31 poenom, 11 asistencija i osam skokova, dok je Džejlen Braun dodao 21, uz osam skokova.

Boston Celticsi osvojili titulu NBA lige: Dalasu nije pomogao ni Dončić

Nije Dalasu pomogao ni Luka Dončić koji je postigao 28 poena. Najveći krivac za to je Kajri Irving koji je bio drugi najefikasniji kod Maveriksa, a upisao je svega 15 ubačaja.

Nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP) dobio je Džejlen Braun. On je u prosjeku bilježio 20.8 poena, te po pet skokova i asistencija i bio je glavna uzdanica Seltiksa u historijskom uspjehu.

18. titula

Ovo je njihova 18. titula prvaka NBA lige i prva još od 2008. godine, piše Avaz.

NBA sezona 2023/24 je sada službeno gotova, a sada nam slijedi standardan ciklus: Draft, Free Agency (počinje 1. jula), a onda kreću pripreme do oktobra kada starta nova sezona.